Антологија Капор – 2. издање

Шифра производа: 28042
Антологија Капор – 2. издање
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
478 / Броширан / Ћирилица
Димензије: 11 × 18 cm
ИСБН: 978-86-515-0772-7
Година издавања: 2012.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Она еротичног памћења

Нико као Момо Капор пролазности нашег века и безнадежном сивилу наших изгужваних биографија које су протицале у знаку осредњости, није тако проницљиво и привидно лежерно сугерисао атрибуте интимне човекове среће. Све упркос сиромаштву, оскудним и замраченим видицима, ограничењима сваке врсте.

Капорово књижевно штиво налик је на мурале безбрижне, гаменске младалачке игривости, али и на графите упозорења и бескрајне жеђи за путовањем, за разноликостима богомданим.

Свет фармерки и путничког синдрома у Капоровим живописним причама, подлисцима и романима уосталом, непоновљиво је освојен за све нас, свакојаке, али иза оне који долазе. Говорљивост његових књига непосредна је, свакако и срећна околност: инспирација је овде увек на страни онога шта икако људи говоре. Једнако на Менхетну као и на Каленићевој пијаци, на неприкосновеној Ади иу загребачкој казалишној кавани, пред римским фонтанама као и пред ниским житним пољима Бачке.

Више и темељитије се о нашим људима и крајевима дознаје из Капорових књига него из  лектире читаве библиотеке студија из социологије и геополитике. Његове изреке и опаске одавно су постале крилатице нашег урбаног, новог усмењаштва.

 

Капор је усагласио свој говор и своје писмо. Но, ипак, чак и када су његови монолози или дијалози тек само претходна мера, необазрива провера, они су остављали траг непреводљивости, шарм човека који је и наше грдне муке и толике непријатне ствари казивао без зазора и без последњих примисли. Капорово писмо је једноставно оверавало оно што је било раније, више нимало не подозревајући, већ се предано препуштајући својим надасве хировитим и духовитим карнерима.

 

Његове реплике су често већ одавно постале крилатице аутентичног београдског идиома. Када се помиње фабулозни успон Балканском улицом, онда никада немојте заборавити да се њоме по високој ветрометини престонице приближава убрзаним кораком још један Жилијен Сорел, његових књига. Када поклањате жуте руже, ви се заумно присећате да их је својевремено овај фамозни аутор слао Бели Крлежи, алијас Лепосави Кангрга. Када се играте с Ајаксом, онда је у питању заиста онај његов фабулозни (п)сетер. Када поменете Француску 7 или Мажестик, свакако рачунајте с тим да је те адресе волео и оверио баш Капор.

Свакако, Капоров утицај, који би се заиста могао писати и великим почетним словом, у циноберу на многобројне савременике и последнике није препознатљив у опонашању, него у сугестивном и раскалашно опуштеном понашању, без строгих форми и униформи. Као што ни у овом часу не треба пренебрегавати његов утицај на цртаче, у конкретном новосадском миљеу Мићу Узелца и Дору Босиока. Утицај свакако ослобађајући, лагодан.

Драшко Ређеп

Драшко Ређеп

Драшко Рeђeп, ликовни и књижeвни критичар и eсeјист, рођeн јe 1935. годинe у Осијeку, преминуо 2019. године у Новом Саду.

ОБЈАВЉЕНЕ КЊИГЕ:

 • Антологија Црњански, I издањe 1993, II издањe 2007
 • Послeдња вeчeра, Књижeвна општина Вршац, 2004,
 • Минули мрак (оглeди), Свeтови, 2004,
 • Антологија Тишма, Промeтeј — Нови Сад, 2006,
 • Којих нeма, Књижeвна општина Вршац, 2008,
 • Српски сeвeр, Пeшић и синови, 2009,
 • Скeла мирујe, Азија путујe, Књижeвна општина Вршац, 2011,
 • Антологија Капор, II издањe, Промeтeј, 2012,
 • Антологија Антић, Промeтeј, 2013,
 • С обe странe рeкe, Промeтeј, 2013,
 • Дeвeт боја Баната, Агора, 2014.

Будите први који ће написати рецензију “Антологија Капор – 2. издање”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.