fbpx

Едукација

Шта је наватл?

Наватл је један од преко 60 аутохтоних језика Мексика који се сачувао све до данас. Процене су да га говори преко милион и по људи, припадника етничке групе Нава, углавном у Мексику у државама Пуебла, Хидалго, Веракруз, Морелос и другим. Миграције Мексиканаца, међу којима и великог броја Нава, ка САД, довео је до тога да данас постоји значајн број људи који говоре наватл углавном у Калифорнији, Њујорку и Хјустону.

Битна карактеристика овог језика јесте да је аглутинирајући и полисинтетички језик, што ће рећи да се речи састоје од великог броја морфема. То практично значи да се нешто за шта би у српском била потребна једна реченица, могло изговорити у само једној речи.

Сам назив „наватл“ значи „течан“, „јасан“ језик, иако је истовремено једна од његових основних карактеристика та да је он изузетно метафоричан.

Осим у нава заједницама, наватл је и данас веома присутан у местичком Мексику. Само име Мексико је мутирани назив оригиналног имена Мешико (Mexihco), а његово значење је и данас предмет расправа. Најчешће се интерпретира као „место у чијем се пупку-центру налази Месец“. У „ИСторији Мексика“ из колонијалног периода, писаној од стране непознатог европског аутора, тврди се да име потиче од речи за кактус магеј – „метл“. Уколико бисмо стриктно поштовали наватл граматику, име би могло да потиче од „средишта магеја“. Магеј, познат и као агава, био је веом ацењен и коришћен за разне употребе (прехрамбене, медицинске, индустријске итд.), а и данас је веома значајан, између осталог, јер се од њега и данас праве агуамиел, пулке и мескал, веома популарна алкохолна пића, као и текила.

Осим самог назива Мексико, многи други географски називи које познајемо такође потичу из наватла. На пример, Гватемала (Cuauhtemallan) значи „густа шума“, док је Тегусигалпа (Tecuhtzinalpan) У буквалном преводу „кућа поштоване господе“, што се може тумачити као  место мудраца или једноставно „главни град“. Он лежи на реци Ћолутека (Choluteca) у мексичкој држави Пуебла.

Осим тога, наватл је унео много својих речи у међународни вокабулар. Ево неких речи које се користе и у српском језику: чоколада, којот, авокадо, гвакамоле, какао, чили.

Сазнајте више

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.