fbpx

Едукација

Патријарх српски Иринеј о књизи „Немањићи – биографија”

Благослов Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја

 

Светородна лоза Немањића

У овој години, уз велико освећење Спомен храма Светог Саве на Врачару, затим, подизање монументалног споменка родоначелнику светородне лозе Немањића – великом српском жупану Стефану Немањи, објављује се изузетно драгоцена књига Луке Мичете под насловом „Немањићи”.
Реч је о свеобухватној биографији благородних српских владара па, стога, поднаслов овог дела у гласовитом стиху „Нек се знаде да смо царевали” – уситину, понајбоље описује садржину истог.
Читалац ће захваљујући овој књизи имати прилику да се упозна са великим делима једанаесторице владара Светородне лозе Немањића који су нам после два века преданог и пожртвованог служења Богу и Роду оставили у завештање да се ништа велико и трајно не може остварити без Бога, а у Бога је све могуће како нас учи Свети јевађелист Лука (Лк. 1, 37).
Светородни Немањићи, којима је Православна вера била несагорив пламен у свим њиховим племенитим стремљењима, као благоверни утемељивачи средњевековне српске државе и благочестиви служитељи Српске Православне Цркве, постали су вечни кормилари српског народа кога ни валови пакла на земљи нису могли савладати. И док Црква сведочи да су се многи од њих удостојили светачког ореола, наш многострадални народ вековима највећу утеху и снагу налази у њиховом молитвеном заступништву.
Лука Мичета је својим трудољубивим и марљивим радом подарио своме народу ову књигу као драгуљ историје српског народа. Нека је благословен овај његов дар

Патријарх српски Иринеј (1930–2020)

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.