Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

28. април | Годишњица смрти Гаврила Принципа

28. април

Годишњица смрти Гаврила Принципа

28. април 1918. године

Гаврило Принцип (1894–1918) је, уз Драгутина Димитријевића–Аписа, у светским размерама, сигурно најпознатија личност српске историје.  О Гаврилу Принципу се, истина, много писало и говорило, а опет, о њему се чак и у српској култури мало зна. Па ипак, свако време има свог Принципа. 

Гаврило Принцип и Младобосанци су, наиме, били прави изданици европске историје; они су јој припадали много више него што су тога били свесни. У чему се састоји европско порекло Гаврила Принципа и Младе Босне? У изворима и историографији одавно су наглашене идеолошке везе Младе Босне са „Младом Италијом” Ђузепеа Мацинија и са руским анархистима, есерима и народњацима. Сам Принцип на суђењу је рекао да су му узори били национални покрети у Немачкој и Италији и да је читао Кропоткина и „руску социјалистичку литературу”. Владимир Ћоровић с правом је наглашавао посебну везу Младобосанаца са идејама италијанског националног покрета, потом и са руским народњацима и социјалистима.

Гаврило Принцип, бар по исказима на суђењу, није био побожан, за разлику од свог оца Петра Принципа, и сасвим је могуће да му је измицао хришћански смисао поруке да је „земаљско за малена цартсво, а небеско увек и довека”. Сигурно је, међутим, да је као дете био изложен утицају српске епске поезије и да није могао да избегне утицај епског, јуначког схватања Косовског завета. сарајевски атентат ће име Гаврила Принципа заувек спојити са Косовским заветом и Видовданом. Последња строфа песме коју је написао у терзинској тамници заиста сведочи о његовом Косовском опредељењу:

Ал’ право је рекао пре

Жерајић соко сиви

Тко хоће да живи нек мре,

Тко хоће да мре нек живи.

У Терезиенштату, у једној старој тврђави, подземној и мрачној, Принцип полагано труне с Чабриновићем и Грабежом. Већ у пролеће, годину дана доцније, благи Чабриновић умире од туберкулозе; за њим, Грабеж. Али се Принцип бори са смрћу, упорно, мислећи на далеке крајеве. Но у влажној ћелији подлежу постепено његове моћи. Морално мучен, упућен у слом Србије и евакуацију целог једног народа, он копни. Уз то, страховити физички болови у костима, туберкулоза материје у чланцима леве руке, исцрпљују га потпуно. Присиљен је најпре на операцију подлактице, после му лекари одсецају и целу леву руку.

У марту 1918, у пролеће, кад већ није било далеко до слома Централних сила, принцип је полагано трунуо. У априлу је умро, измучен до краја, као старински јунаци и фанатици једне идеје чији живот и судбине стварају читаве легенде. И Принципов живот има сам ужасни сјаја једне легенде која је, чудом, пренесена у садашњицу.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.