fbpx

10. јул | Годишњица рођења Николе Тесле

10. јул

Годишњица рођења Николе Тесле

10. јул 1856.

Никола Тесла (Смиљан, 10. јул 1856 — Њујорк, 7. јануар 1943) био је српски и амерички проналазач, инжењер електротехнике и машинства и футуриста, најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

Повом рођендана Николе Тесле поклањамо вам причу из књиге Јеловник Николе Тесле у  60 прича.

 

ПРЕСНАЦ

У дому Теслиних родитеља јеловник је исти. Препознатљиви мириси и укуси. Средом и петком се пости, па је избор хране у складу са верским обичајима. Улице у Госпићу нису широке као оне у Грацу, нити има људске вреве. Нема ни великих хотела, ни писаних менија у излогу.

На једној од очевих црквених проповеди упознао је девојку Ану. „Високу, прелепу, дивних очију.“ Следе дуге шетње крај речица Богданице и Новчице. Једно другом поверавају своје планове за будућност. Она му говори о породици као светињи, он јој рецитује Гетеову песму „Заувек“.

Баш све најлепше у дивне часе

Открих у њој и нађох за се.

Тесла се заљубио.

За сваки сусрет са Аном, Никола има дар: јабуку, нар, црне купине или слаткиш купљен у радњи иза моста. Једном је донео колач „преснац“, који је умесила његова мајка Георгина, а спрема се од кукурузног брашна, кајмака и сира.

Теслин наум је да иде даље, да студира и уђе у свет технике и науке. Љубав је нешто што мора да остави по страни.

(У мају 1900. године, док је већ увелико живео у Америци, Теслу је на рецепцији њујоршког хотела „Асторија“ сачекала порука: Анин син жели да га види!

Да ли то преснац није заборављен?)

 

О необичним Теслиним навикама можете читати овде.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.