Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Необичне навике Николе Тесле

Књига која открива необичне навике великог научника

 

 

Кроз књигу „Јеловник Николе Тесле у 60 прича” аутора Предрага Пузића упознајемо гастрономску страну научника који је, после традиционалне завичајне исхране у Лици, имао прилике да проба различите кухиње – немачку, чешку, мађарску, француску и најзад америчку.

 

Из сваке је понео нешто омиљено, док је за вино говорио да је оно у Њујорку „сто пута горе него у Паризу“. Кроз кратке приче сазнајемо да је његова мајка Георгина припремала кнедле од шљива, масницу, уштипке. А божићне гозбе у његовом детињству нису могле ни да се замисле без печеног прасета. У Грацу, где је студирао електротехнику, посебно је уживао у чешким кнедлама преливеним бешамел сосом и посутим ситно сеченим бадемом. А у малој скрајнутој гостионици први пут је пробао кадаиф, али понекад није могао да одоли а да не поручи паленту са киселим млеком и маслацем у једном свратишту чији је власник био из Босне.

Кад је постао славан и богат у САД, редовно је одлазио у реномирани њујоршки ресторан „Делмоницо’с”, који је тада био култно стециште богатих и пословних људи, као и уметника, спортиста, глумаца. Тамо су се, уз уобичајене бифтеке и шницле, на менију налазила необична јела, јастози и посластице. У његовом друштву виђани су Марк Твен, Радјард Киплинг, Џозеф Пулицер, Џон Астор, Антонин Дворжак. Често је позиван на пословне вечере, банкете, рођенданске прославе, путовао је по Америци, сретао многе познате људе.

Кафа – да, али само њен мирис!

Познати научник заправо је био сладокусац, што се да видети и из његовог јеловника. Бостонска пачетина, артичоке холандес, бифтек на разне начине, чорба од авокада, гратинирани карфиол, јагњећи чоп, јагоде са кремом од ваниле, мариниране дагње, омлет са тартуфима, само су неки од специјалитета омиљених Тесли. Равноправно уз личке пихтије, личку чорбу од поврћа или цицвару. Алкохол је пио само умерено („ракија ми је често ваљала у животу”), а са омиљеним напитком кафом је, чак, претеривао тако да је према сопственом признању то неповољно утицало на његово срце. На крају је био принуђен да се одрекне кафе и десет година ју је сваког јутра поручивао уживајући само у њеном мирису.

У 48. причи под називом „Патка с целером” аутор Предраг Пузић пише: „Током боравка у хотелу ‘Валдорф Асторија’, Тесла би за ручак као главно јело узимао повеће парче печене говедине… Међутим, касније је његова љубав постала јагњетина… Посебно је уживао у ролованој јагњетини, пуњеној тврдим овчијим сиром и листовима спанаћа. Подсећала га је на завичај кад се припремала само о великим црквеним празницима. На кршевиту Лику. Његов јеловник састојао се и од младих пилића надевених орасима претходно потопљеним у маринаду од белог вина, меда и каранфилића. Једно је време од све живине поручивао само печену патку. За ово јело имао је свој рецепт који је кувар морао да поштује…”.

Тајна дуговечности Николе Тесле

У позним годинама, када се одрекао и кафе, Никола Тесла је практиковао и вегетаријанство. Тврдио је да „то да ми можемо да живимо на биљној храни није теорија, већ доказана чињеница”. Његов јеловник у позним годинама подразумевао је беланца од четири кувана јајета, млеко и кришку хлеба за доручак. „Ништа” за ручак, а за вечеру супу од целера, морску рибу, „много свакакве зелени” и јабуку.

Вегетаријанством, шетњама на свежем ваздуху и одрицањем од кафе, објашњавао је и своју тајну дугог живота. Али у његовом вегетаријанству је било места за млеко које је сврставао у најкорисније намирнице. Отуда и она флаша млека у његовом фрижидеру која је пронађена кад је умро.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.