Боривоје Милошевић

Боривоје Милошевић (25. фебруар 1977, Бања Лука). У родном граду је завршио основну, средњу школу и дипломирао на Одсеку за историју Филозофског факултета у Бањој Луци. На Филозофском факултету у Бањој Луци запослен је од 2007. У звање доцента биран је 2014. те је ангажован на више предмета првог и другог циклуса студија. У звање ванредног професора Филозофског факултета биран је 2019. године.

Aутор је четири монографије и двадесетак научних радова у којима се примарно бави проучавањем историје Српске православне цркве, школских и верских прилика у Босни и Херцеговини током аустроугарске управе, Првим светским ратом и уопште простором Босанске Крајине у новом веку. Учесник је више научних скупова и конференција у организацији Филозофског факултета у Бањој Луци, САНУ, Академије наука и умјетности Републике Српске, Андрићевог института у Андрићграду и Архива Републике Српске.

Члан је Управног одбора Андрићевог института и Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука. Потпредседник је Удружења историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“.

Велеиздајнички процеси Србима у Аустроугарској
ФЕНОМЕН ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИХ СУДСКИХ ПРОЦЕСА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ   Аустроугарске власти у Босни и Херцеговини су непосредно по атентату у Сарајеву предузеле низ репресивних мјера [...]
Анексија Босне и Херцеговине
Записи о анексионој кризи како су је видели савременици – Јован Дучић и Јован Цвијић