fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Преминула Мирјана Поповић Радовић

Преминула је  Мирјана Поповић Радовић, наша драга пријатељица, значајан аутор Прометеја (Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског : 1940-1965.;  Поетика свакодневног;   Тајна маргиналног : питома оаза стварности), аутор још десет књига и више од 200 књижевно-теоријских текстова, објављених у домаћим и страним најзначајнијим часописима, као и студија у зборницима института за књижевност Србије.

Докторирала са темом модерне српске кратке приче и њених извора у митској прошлости (објавила је 1989. књигу Српска митска прича и Српски витешки кодекс), опредељујући се за есејистичку форму у писању о књижевним садржајима, уз феноменошки метод инспирисан пост-модернистичком теоријом „обновљеног митотворства“ модерне прозе, што карактерише све њене теме о којима пише и начин њеног исказа. Тако је настала и књига Митолошки речник биљног света – митске приче о биљу (2010).

С обзиром да је водила научно-истраживање на књижевним рукописима у народној библиотеци Србије као и легат и књижевну заоставштину Милоша Црњанског, објавила је два издања (друго допуњено и проширено) књиге Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског (1993. и 2003).

Феноменолошки схваћен путопис из којег је настала њена књига Поетика свакодневног (Прометеј, 2000), коју је читалачка публика изузетно примила тражећи примерке те књиге све до данашњих дана наставио се својеврсном путописном књигом по просторима Београда, трагом сећања на уметнике који су у том граду живели и на сопствено детињство и одрастање, у њеној књизи Београд као аутобиографја (2013. и 2017).

Мирјана Поповић-Радовић је 1991. године била позвана трагом своје књиге Српска митска прича, на Конгрес о краткој причи и њеним истраживачима у Ајову у САД, у својству оснивача Међународног друштва за кратку причу СССС, чији је постала члан.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.