fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Поздравни говор Нинуса Несторовића приликом доделе награде “Радоје Домановић” 2021

Нинус Несторовић: АНТИСАТИРИН

Објава Сатиргора 2. јуна 2021.

Као што расту деца, расту и писци. Сви врло добро знамо шта је потребно да деца порасту…

Да би писац порастао неопходна је повољна друштвена клима. Такође је битан и генетски потенцијал једног друштва. Затим, правилно и редовно уношење различитих информација у организам.

Раст сатиричара ограничавају медији који луче хормон антисатирин. Антисатирин спречава раст и развој сатире у некој држави. Код нас га не луче само медији, лучи га и власт, па и сами писци сатиричних дела, који на тај начин успоравају раст и развој сатире у нашем друштву.

Хвала богу, има и сатиричара који луче друге хормоне, па се дејство Антисатирина ублажава. Захваљујући њима сатира и у оваквим временима успева да опстане и преживи.

„У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, ал’ памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи и благостању земље, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: „велики народни родољуб“, пише Радоје Домановић у својој (и нашој) Страдији.

Од тада је прошло много времена. Цео један век… па и више од тога. А у земљи Страдији се ништа није променило. Све је исто као пре, само њега, Радоја, више нема…

Добити награду, која носи његово име, за најбољу књигу афоризама, представља и част и обавезу.

Књига „Боже, упрости нам“ („Прометеј“ Нови Сад, 2021) је привукла велику пажњу читалачке публике. У кратком временском раздобљу доживела је два издања и добила две најзначајније награде у области хумора и сатире: „Радоје Домановић“ и „Типар“.

Хвала жирију што је имао поверења да мени додели ову значајну награду. Овим путем желим да честитам и великанима српског и светског хумора и сатире на заслуженим признањима која су добили: Боривоју Бори Ољачићу, Миловану Вржини, Вањи Булићу, Константину Мелихану и Ондреју Каламару.

Извор: https://satirgora.me/2021/06/02/ninus-nestorovic-antisatirin/

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.