fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Награда „Дејан Медаковић“ додељена Дејану Вукићевићу

Додељена награда „Дејан Медаковић“ за 2020. годину

На конкурс за доделу награде „Дејан Медаковић“ приспело је 9 књига. У најужи избор ушле су две књиге: Петар Ристановић, Косовско питање 1974-1989. (Нови Сад: Прометеј, Београд: Информатика А.Д.) и Дејан Вукићевић, NON IMPRIMATUR или цензура у библиотекарству и издаваштву (Библиотека „Влада Аксентијевић“, Обреновац; Библиотека „Димитрије Туцовић“, Лазаревац).

Ценећи изванредан труд и научни капацитет који је млади истраживач Петар Ристановић уложио у расветљавање година које су довеле до „косовске кризе“, чије последице још увек трају, Жири се ипак, једногласно определио да награду „Дејан Медаковић“ Издавачке куће „Прометеј“ за 2020. годину додели књизи Дејана Вукићевића о цензури у библиотекарству и издаваштву.

“Дејан Вукићевић је написао питку, узбудљиву, духовиту и застрашујућу књигу о историји цензуре од постанка човечанства до данас, у свим њеним појавним облицима, мимикријама, кетманским привидима, деформацијама, али и „светлим странама“ цензуре, као што је нпр. обавезни примерак књиге у библиотекарству. Пред нама је лексикон, енциклопедијски приручник, библиографско, политичко и анегдотско штиво, али изнад свега потресна и узбудљива прича која понире у најдубље кутове човекових мрачних страхова”, наводи се у саопштењу Прометеја.

„Цензура је феномен који прати човечанство од настанка, потом траје кроз читаво време његовог постојања, а онда осим тога има и особину преображавања, мимикрирања и прилагођавања. Дакле, може се рећи да је цензура универзална. Борба против ње траје исто онолико колико и она сама. Могућност да особа примени цензуру на самој себи чини је занимљивим феноменом, међутим, најзанимљивија код цензуре је, вероватно, и способност да се примени на онога ко је до јуче и сам био цензор. Све наречене особине универзалност, неуништивост, перманентност, трајност, прилагодљивост, свеопшта применљивост, иреверзибилност чине је надасве интересантном темом којом ће се овај текст позабавити и покушати да је осветли“, овако нас аутор уводи у тему.

Књига Дејана Вукићевића NON IMPRIMATUR, у складу са уводним тезама, превасходно се бави областима библиотекарства и издаваштва, али је нужно и културолошка и антрополошка студија. Због обимности теме, акценат је превасходно на приликама у Србији, а издвојене су магистралне појаве и догађаји. Рубно су дотакнуте теме цензуре и штампарства те цензуре и порнографије.

Посебно су истакнути часни примери оних који су поднели највише жртве у борби против цензуре, те поглавље Борба против цензуре констатује ове врсне људске и интелектуалне примере, уз невеселу констатацију о неуништивости цензуре у историји савременог људског друштва.

Награда ће бити свечано уручена 10. јануара на Дан издавачке куће ПРОМЕТЕЈ (основана 10. јануара 1990.)

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.