fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Изложба фотографија и представљање књиге „Хлеб у Великом рату“

Изложба фотографија и представљање књиге Димитрија Вујадиновића у издању РТС,

ИК Прометеј и ИК Тиски цвет

 

Изложба фотографија: од понедељка 26. до суботе 31. oктобра 2020.

Промоција књиге је у четвртак 29. октобра у  13 часова у присуству аутора.

РТС клубу, зграда Радио Београда улаз из Светогорске.

 

„Ко има жита, топови му се најдаље чују” – Колико је о исходу рата одлучивао хлеб? Ово питање, поред осталих, покушава да открије аутор дела уз мноштво прича српских, савезничких и непријатељских војника и да фотографијама на пригодној изложби покаже колика је чудесност хлеба као живе ризнице колективног памћења и сведочанстава о етичким вредностима у најтежим егзистенцијалним условима.

НА ПРОМОЦИЈИ ЋЕ ГОВОРИТИ:

ИЗДАВАЧИ
ИЗДАЊА ЗОРАН КОЛУНЏИЈА, ДРАГАН ИНЂИЋ И СИМА МАТИЋ,

БРАНКО ТЕШАНОВИЋ,

И АУТОР ДИМИТРИЈЕ ВУЈАДИНОВИЋ.

Хлеб је несумњиво једно од највећих цивилизацијских открића. Не само што је одлучивао о исходима бројних ратова, хлеб је једина храна која човека повезује са основним принципима живота и са оностраним светом.

О њему су говорили Достојевски „Не постоји на свету ништа тако позитивно као што је хлеб“ ,  Сервантес.  „Свака туга је мања уз хлеб“,  а мање се зна да као што је у прохујалим временима постојао Пут свиле, тако је постојао и Пут хлеба, који је полазио од Индије преко некадашњих совјетских земаља…

Ко има жита, топови му се најдаље чују!

У књизи „Хлеб у Великом рату“, аутор Димитрије  Вујадиновић, наводи руску пословицу која каже „да је хлеб највећи савезник, што га може имати нека војска”.  Битке су се водиле на бојном пољу, али рат много шире. У најтежим егизстенцијалним условима какав је рат, хлеб преставља сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи.

Аутор публикације подсећа нас да два појма имају пресудну улогу у животу сваког од нас. Хлеб је велики предуслов живота, готово неизоставан, а Рат је сваки, на крају крајева безумни, сукоб због већег права на Хлеб, некоме на бели хрскави, а некоме на опори црни….

Без хлеба, рат се не води…

Кроз изложбу документарних фотографија на 22 паноа, у РТС клубу, током представљања репрезентативне књиге, у издању РТС-а, ИК Прометеј и ИК Тиски цвет, Вујадиновић нам представља ратне приче, сведочанства војника, учесника преломног догађаја у формирању хуманије културе сећања почетком прошлог века – Великог рата. Циљ аутора је не само да прикаже значај хлеба као хране, већ и чудесност хлеба као живе ризнице колективног памћења и сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи и у најтежим егзистенцијалним условима какав је рат. У том смислу ова изложба има антиратну поруку коју шаље аутор. Читање публикације „Хлеб у Великом рату“ је и подсећање на догађај са краја Великог рата када српски војник свој таин дели са бугарским заробљеником…

Димитрије  Вујадиновић је историчар културе хлеба из Сремских Карловаца. Написао је и објавио бројне књиге. Од тога више од половине су о хлебу: Хлеб на 200 начина, Девети миленијумски циљ, Хлеб са пивом, Обредни и обичајни хлеб у Војводини, Атлас музеја хлеба у Европи, Циповка – хлеб који се смеје на Месец, Хлеб у Великом рату, а у припреми је и монографија Историја и култура хлеба.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.