Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Вид’ла жаба да се коњи кују па и она дигла ногу

Ретко ко данас у Србији не познаје ову народну изреку. Питате ли пак већину Срба који је њен смисао, извесно ћете зачути одговор попут: „То је осуда оног ко упорно ради нешто што му не доликује. Ето, жаба хоће да се поткује као да је коњ, али не може јер она није коњ и нема копита”. Наравно, то тумачење засновано на нечијој (не)предодређености неће бити погрешно. Међутим, питате ли исте особе због чега се ово значење повезује баш са жабом и поткивањем коња, а не, на пример, с јарцем, враном или којом трећом животињом с негативним предзнаком у српским веровањима, ретки ће умети да вам пруже ваљано објашњење.
Која је изрека у страним језицима аналогна нашој о жаби и поткивању? Веровали или не, тамо се покондиреност најчешће уопште не везује за животиње, него се у сличним згодама каже: every one cannot dwell ad Rotheras; every one cannote speak with the king; non tutti possono andare a Roma e vedere il Papa…
По речима Веселина Чајкановића некада давно у нашем народу жаба беше уједно име велике подземне богиње сличне грчкој Деметри или германској Нерти, дакле заштитнице људске и земаљске плодности.  Да је у нашој изреци реч баш о том бићу, упућује и спајање жабе с поткивањем коња. У том чину крију се два стара веровања: оно о магијском карактеру главног ковачевог оруђа, гвожђа, које се због несаломивости сматра заштитом од зла, те оно да гвожђе у виду потковице с крепалог коња чува – породиљу. Другим речима, ова српска изрека би лако могла да извире из представе рађања, почетка живота, првобитно описујући нашу богињу плодности (жабу), која дизањем ноге симболично и позитивно одговара на молбу трудних верница да их заштити – молбу у виду поткивања коња који ће очито бити жртвовани жаби-баби, а с којих ће се потом скинути потковице да би трудницама постале амајлије.

Текст преузет из књиге: Тајни језик Срба

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.