fbpx

Едукација

Србија у XIX веку очима странаца

Странци у Србији и њихови записи и цртежи

Једна од најлепших и најсвеобухватнијих монографија о Србији јесте књига Србија у XIX веку очима странаца. Занимљиво је да је њен аутор норвешки академик, слависта Свејн Менесланд.
Међу корицама ове књиге је обиље текстова и илустрација из пера странаца који су боравили и путовали Србијом у 19. веку. Њих је аутор сакупљао десет година, а затим уредио и објавио као монографију. Овом приликом доносимо вам неколико занимљивих исечака из ње:

 

На кладенцу код Врања, 1884, цртеж Владислава Тителбаха

 

Живот српске жене је тежак и напоран. … Има нечег херојског у причи о словенској жени која иде да извлачи воду из бунара и враћа се са пуном кофом и новорођенчетом у кецељи. У доба ефеминизираности српска сељанка је ривал Спартанки, и најбоље су оне које рађају највише деце. Од таквих жена, које раде у пољу као деца, удају се често у петнаестој години, тешко можете очекивати лепоту, и млади сељак више воли да стекне здраву него лепу жену.

Из књиге: Џ. Г. К. Минчин, Ширење слободе на Балканском полуострву, 1886.

Топли јодни извори, Illustrirte Welt, 1884. цртеж Теодора Брајдвизера

 

Док сам се возио кроз села често сам виђао велике лутке – понекад само гужве од крпа, понекад претенциозније воштане фигуре – како висе унутар прозора. Пало ми је у очи да је чудно да деца често бирају баш ово место да ту стављају своје лутке, али после много времена једна узгредна опаска ми је открила значење овог обичаја. Ове лутке немају никакве везе са децом, или само као предвиђање, јер се оне стављају да скрену пролазницима пажњу да у кући живи девојка за удају или удовица.

Херберт Вивијан, Србија, рај сиромашних, 1897.

 

Празник св. Методија, Über Land und Meer, 1868, цртеж Феликса Каница

 

У Србији има 265 празника. Овдашњи архиепископ, који је некада био млађи кувар кнеза Милоша, недавно је упутио чудовишан предлог да људи свих хришћанских вера треба да славе своје бројне празнике. За Србина, који од 365 дана ради сто, тешко се може рећи да схвата вредност времена.

The Illustrated London News, 31. децембар 1853.

 

Раскошна монографија Србија у XIX веку очима странаца тренутно је посебном попусту од 50% који траје до недеље, 26. априла, а поштарина је бесплатна. Ваш примерак можете поручити овде.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.