Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Прометејев огањ

Према старом грчком предању, у давна времена на Земљи није било људи. Тада се појави титан Прометеј и од груде земље начини првог човека, а Палада Атена удахне му живот и

подари чула. Први људи су животарили, али нису знали да раде: да тешу дрво, клешу камење или да праве опеке како би себи изградили удобна станишта. Нису се сналазили ни у времену и простору, нити су могли да се брину о храни и опстанку. Живели су без икаквог реда и мисли о будућности. Прометеј се сажали на та јадна створења и научи их многим знањима и вештинама. Показао им је како да граде куће, да користе животиње у разним пословима и исхрани, како да праве бродове и подижу једра, како да из земљине утробе ваде гвожђе, злато , сребро и упутио их у многе друге ствари корисне за живот.

У то време на Олимпу је владао Зевс са својим божанским потомством. Млади богови тражили су од тек насталог живога соја, људи, да их, због заштите коју ћe им пружати, обожавају и исказују безгранично поштовање и пуну покорност. У страху да богови потпуно не подјарме људе, Прометеј дође на њихов заједнички састанак, на коме је требало да се договоре о међусобним обавезама. Том приликом он покуша да превари богове подмећући им уместо меса кости прекривене лојем. Због те преваре Зевс се силно расрди и одлучи да не подари људима ватру.

Али ни та Зевсова одлука није збунила и поколебала мудрог и упорног Прометеја, добротвора људског рода. Са дугачком стабљиком џиновског сунцокрета вину се он ка небу и дотаче огњене кочије којима Сунце језди кроз васиону. Стабљика се упали и Прометеј с њом сиђе на Земљу подаривши људима највеће добро – ватру, на којој су се могли грејати, справљати храну, топити руде и ковати оруђа за рад. Громовник Зевс, у јарости што га је Прометеј поново надмудрио, Прометеја је осудио на вечите патње: окован у ланце и привезан за стрму литицу на врху Кавказа, био је изложен сунцу, ветровима, муњама и громовима. Ипак, Прометеј, упркос наговарањима и молбама, није хтео да се покори великом Зевсу и остави му тако на милост и немилост незаштићени људски род. Издржао је и најтеже муке: из дана у дан окованом Прометеју долазила је огромна орлушина, кидала му и прождирала јетру. Ноћу је јетра зарастала да би следећегдана поново била плен грабежљивог орла. Вечних мука Прометеја је, по легенди, спасао јунак Херакле. Он је стрелом усмртио великог орла који је Прометеју прождирао јетру. Затим је кентаур (пола човек, пола коњ), по имену Хирон, замолио оца богова да он умре уместо Прометеја. Зевс је услишио ту молбу и Прометеј је ослобођен. Али да би пресуда врховног бога да Прометеј вечно буде причвршћен уз стену ипак остала на снази, он је морао стално да носи камени венац о врату и гвоздени прстен с комадићем кавкаске стене – као знак везаности за њу. Кажу да од тада људи на прстеновима носе драго камење. На основу ове легенде настао је израз Прометејеваватра или Прометејев оgањ, који означава „неугасиву унутрашњу тежњу за постигнућем високих циљева“, посебно у науци и уметности. А реч прометејство – добила је значење: „борба против силе и неправде, предводничка улога у напредним и ослободилачким тежњама, улога лучоноше, светлоноше, првоборца за неку спасоносну идеју“.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]