Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Прати руке

Израз прати руке, у значењу: „скидати са себе одговорност” везан је за име Исусовог судије Понтија Пилата. У Библији (Нови завет, јеванђеље по Матеју) детаљно се описују догађаји који су претходили изрицању пресуде Исусу Христу, а потом и само изрицање пресуде.

Било је то у време великог јеврејског празника Пасхе – „а о сваком празнику Пасхе бијаше обичај у судије да пусти по једног сужња кога они хоће”. Уз затвореног Исуса, ту је био и злогласни разбојник Варава (или, по западном изговору Бараба). Пилат је могао пустити једног или другог.  Но, иако је био уверен да су Исуса „из зависти предали”, он није могао поступити по својој савести.

Јеванђелист Матеј сведочи овако:

„А судија одговарајући рече им: Кога хоћете да од ове двојице пустим? А они рекоше: Вараву.

Рече им Пилат: А шта ћу учинити с Исусом прозванијем Христом? Рекоше му сви: Да се разапне.

Судија пак рече: А какво је зло учинио? А они из гласа повикаше говорећи: Да се разапне.

А кад видје Пилат да ништа не помаже него још већа буна бива, узе воду те уми руке пред народом говорећи: Ја нијесам крив у крви овог праведника; ви ћете видјети.

И одговарајући сав народ рече: Крв његова на нас и на дјецу нашу.

Тада пусти им Вараву, а Исуса шибавши предаде да се разапне.”

Веселин Чајкановић, у књизи Мит и религија у Срба, ритуално прање руку везује за веровање да се тим чином одстрањује „мрља која је дошла од додира с душама луталицама” (или „злим душама”). „Најбољи доказ” – каже он – „да је прање руку циљ да се одстране душе које су евентуално за руке прионуле имамо у пропису да се руке морају прати при повратку с погреба. Ко, дакле, прихвата јело неумивеним рукама, може се огрешити утолико што ће за себе везати, или у себе унети, какву нечисту душу.”

Управо из оваквог ритуала (прво паганског, па онда јеврејског и на крају хришћанског) развио се израз прати руке, са већ поменутим значењем: „скидати са себе одговорност”, „отклањање опасности од последица каквог злочина” и сл. То је један од најчешће употребљиваних израза  у нашем језику, јер у нас данас сви „перу руке” од нечега.

 

Из књиге: Зашто се каже?

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.