Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Очитати неком буквицу

пише: Слободан Новокмет

Шта представља буквица из израза очитати неком буквицу? Могу се наћи тумачења на интернету која овај израз повезују управо са значењем војног војног документа, дакле, очитати неком правила понашања (као у војсци). Међутим, верујемо да је овај израз старији од тога.

Речник САНУ као основно значење буквице нуди значење ’азбука’ (утврђен ред слова) и испоређење са именом буква у застарелом значењу ’слово’. Дакле, сада смо већ близу одговора – очитати неком буквицу (азбуку) значи рећи му нешто како иде по реду, протоколу и сл., или му одржати слово, односно говор (једно од значења речи слово је управо говор, беседа). Дакле, одржати некоме говор, али о исправном поношању, након неке грешке, пропуста и сл.

Буквица тј. азбука, води нас до назива за слово б у старословенској азбуци – буки, што је у вези са буквом, по чијој се кори у стара времена писало.

Присутне су и различите варијанте овог израза, уместо буквице, некоме се може (о)читати (ишчитати) бурунтија (тур. писмена наредба, заповест, прекорна порука), катавасија (грч. песма из канона), круне и крунице (бројаница, ниска чија се зрна пребирају при молитви), Аџикуран (Куран), Оченаш, литанија (молитва Богородици), вакела (поука са пребацивањем, укор), левита (приговор, прекор, критика), предика, проповед, читуља и сл.

Као што видимо, прекорити некога, изгрдити га, опоменути или посаветовати често се доводи у везу и са читањем (говорењем) неке молитве, као чина који се састоји из одређених етичких поука или скупа правила.

текст преузет из: Језик око нас

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.