fbpx

Едукација

Необавезна лектира, Вислава Шимборска – одломак

 (Фридрих Ниче, Афоризми. Избор, обрада и увод: Стефан Лихањски; више преводилаца, у преводима поезије поприлично оманули. Варшава, Државни издавачки институт, 1973)

 

Већ су сасвим изумрли људи којима је Ниче био учитељ и сјај младости. Али, пре него што су изумрли, успели су да преживе страховиту кризу веровања у свог учитеља. Говорим о пристојним људима, о антифашистима. Видели су како хитлеровци анектирају Ничеову заоставштину и пакују је у пантеоне нацистичке мисли. Антифашисти су почели да подозревају, да у томе има нечег, да Ниче можда одговара том ужасном друштву. На већ мртвог мислиоца почела је да се лепи етикета деморализатора немачке душе, идејног претече хитлеризма.

Довољно је прегледати вишегодишњу преписку Томаса Мана и видети како је за писца, који га је у почетку бескрајно поштовао, Ниче постао морално тежак проблем. Како су се касније у поштовање почели увлачити неповерење и критицизам, немир и сажаљење. Па ипак, фасцинација Ничеовом личношћу и делом никада у Томасу Ману није угасла. Било је то истовремено драматично и комично. Сам писац је у Доктору Фаустусу извршио вивисекцију ничеанизма, трагајући за клицом велике болести, која ће уздрмати немачки организам. Истовремено, када би прочитао неки чланак, у коме је неко сумњао у Ничеове ружне ствари, сместа је протестовао, узимао Ничеа у заштиту. На крају, више је волео сам да га осуђује него да га осуђују други, лаици…

Данас, како се чини, већ је испарила заразна дијаболичност Ничеових списа. Штавише, све теже је говорити о њему као о филозофу. Он је – како с правом у уводу сугерише Стефан Лихањски – песник, коме се чинило да је филозоф, који је то уверење успео на време да наметне генерацији модерниста. Али је зато сјајан песник, који наводи на размишљање!

Читам његове афоризме и не могу да се начудим колико је ту манипулација учињено, како су препариране његове мисли, како су цеђене и извлачене из контекста, да је крајњи индивидуалиста, какав је био Ниче, непријатељ пруског дрила и милитаризма, допасован идеји слепе послушности. Да је аутор Заратустре доживео она суморна времена (не само физички већ и интелектуално), нема сумње, да би се о њима изразио пакосно, као што је у начелу био злобан према свему што се догађало. На крају крајева, његове књиге биле би спаљене, а сам би се настанио у Швајцарској као поносни емигрант. Понекад је заиста велики пех бити покојник.

Одломак из књиге Необавезна лектира Виславе Шимборске

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.