Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Атлас

Разгледајући атлас, можемо прелетати с краја на крај света без авиона, бродити плавим морским пространствима без бродова и кормилара, једним погледом, попут астронаута, можемо обухватити читаве континенте и океане, посматрати градове, планине и реке.

Али, занимљивији од свега тога је сам назив те чудновате књиге. Он је настао пре неких четири стотине година. Како су се збирке географских карата раније звале, тешко је рећи без посебних истраживања. Зна се, међутим, да се од 16. столећа оне називају атласима. Тада је, наиме, велики немачки географ Герхард Меркатор објавио у то време веома познату и цењену збирку географских карата света. На корицама те књиге био је нацртан митски горостас Атлас са небеским сводом на плећима. Атлас (или, како су га друкчије звали, Атлант) био је иначе, према старим грчким легендама, један од Титана који су се борили против силнога бога громова и муња, Зевса. Због тога греха Атлас је кажњен да вечито носи небески свод на плећима.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.
[mc4wp_form id=“3701″]