fbpx

7. јул | Годишњица рођења Дејана Медаковића

7. јул

Годишњица рођења Дејана Медаковића

7. јул

На данашњи дан рођен је Дејан Медаковић (Загреб, 7. јул 1922 – Београд, 1. јул 2008). Медаковић је био српски историчар уметности, књижевник, и академик (председник САНУ 1998–2003). Био је и председник Вукове задужбине и уњој провео је пуних седамнаест година, од 1991. до 2008.

Медаковић је био мајстор синтезе, често је умео да каже: „Српски народ се мора сабрати и разабрати”.

Добитник је Седмојулске награде за животно дело, аустријске Гинделдз награде и Хердерове награде за 1990. годину, Народне библиотеке за најчитанију књигу у Србији. Био је изабран за почасног грађанина Сремских Карловаца.

Медаковић је за свог дугог и плодног живота показао да је најважније бити одан своме народу, његовој култури, те афирмацији и повезивању те културе са светом. За оно што је урадио, Медаковић је добио висока признања у Аустрији, Немачкој и Мађарској, и на тај начин је и у земљама које нису увек биле наклоњене српском народу успео да укаже на високи ступањ српске културе.

Oд 1997. године до данас  Прометеј је објавио или реиздао 38 књига Дејана Медаковића (можете погледати овде). У Сремским Карловцима 11. августа 2008. године, уз сагласност породице, и са благословом владике Василија, установљена је Награда Дејан Медаковић, коју додељујемо ауторима за неговање културе сећања.

Говор др Драшка Ређепа поводом десетогодишњице смрти Деајана Медаковића

 

Десет година без физичког присуства Дејана Медаковића (Загреб, 7. 7. 1922 – Београд, 1. 7. 2008) моћно су овериле вишеструко утицајне и свезнадарске иницијативе једног од најостваренијих српских интелектуалаца модерних времена. Полихистор, коме је превасходно била на уму мисао о укупности српског националног бића, са сећањем на Милана Ћурчина који је међу првима уочио да српски национ не познаје границе, и да су  му миграције, од времена Стефана Лазаревића и Арсенија Чарнојевића до дана данашњег, једини вид постојања, Медаковић је многобројним својим монографијама и интервенцијама сваке врсте, актуелан и популаран, обележио маркантне и увек помало тајанствене тачке српства. Хиландар, Трст, Беч, Загреб, Сент Андреја, Темишвар, Сремски Карловци, Нови Сад, Београд, нису само срећни застоји у развоју нашег бића, него и – свака у своје време – престонице духа. Полицентризам је основа културног и социјалног живота Срба.

Један од лидера наше ходочасничке поезије, Медаковић је безусловно веровао нашим каменовима, нашим манастирским здањима и ваздуху наших древних светиња. Његова мемоарска проза иде у ред најатрактивнијих штива не само личних него и заумних наших успомена.

Као мало који наш репрезентативни писац, Медаковић је традицију и савременост, срећно недефинисану, сажимао у јединствен амалгам. Његове беседе и његове интервенције стизале су баш до његовог последњег даха да нас опомену, упозоре, освоје заснованом бригом за нацију али и за читав свет. Термин српског севера, сада прихваћен на свим странама, као мимоилажење са свим и свакојаким границама, он је итекако подржавао и сањао. Српски барок је за њега био све само не опонашање европског модног тренда. Баш је у њему и његовим остварењима видео и показивао особеност, допринос, још једно утемељење европских вредности. Дунав није за њега био само рајска река, него и моћна европска кохезија, итекако и са атрибутима наших специфичности.

Био је и остао мерило праведности, бескомпромисни борац за истину, за спознају нових истраживања, за дијалог. Грађанин света, свакако, остао је заувек забележен као јединствен путник а његове агенде су и дан данашњи обрасци непоткупљивог суђења, необично организоване ерудиције.

Никад актуелнији него у овим нашим првим деценијама XXI века, имао је смелости да, често усамљен, а без подозривости, искоса и у тоталитету појаве, проналази наш смисао. Строгост али и толеранција су му биле судбинске.

 др Драшко Ређеп

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.