Због повећаног броја онлајн поруџбина, молимо Вас за стрпљење и разумевање услед могућег кашњења поруџбина.
Бесплатна достава за поруџбине у вредности од 3.000 рсд или више.
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

7. мај | Годишњица рођења Милутина Бојића

Сви смо тренутно у сличној ситуацији, али одлуке како ћемо искористити време у условима ограниченог кретања су индивидуалне.
Ми желимо да Вас мотивишемо да ово време проведете чинећи нешто добро за себе, те одобравамо попуст од 20% на сва издања и бесплатну испоруку за поруџбине веће од 3.000 динара. Заштитите своје мисли од медијске буке, уроните у добру књигу, научите нешто ново, напајајте се корисним и лепим стварима и кад све ово прође осећаћете да сте урадили нешто корисно за себе.

7. мај

Годишњица рођења Милутина Бојића

7. мај 1892. године

 

На данашњи дан, у Београду, пре 128 година, у сиромашној породици, рођен је песник који је превазишао епоху и постао је дан од међаша нашег песништва – Милутин Бојић. Био је српски песник, драмски писац, књижевни критичар, позоришни рецензент, учесник балканских ратова 1912. и 1913. године као и Првог светског рата.

Почетком 1914. појавила се збирка Песме, која је промовисана од највећег књижевног зналца тога доба, Јована Скерлића.Драму Урошева женидба коју је пренео преко Албаније 1915. године штампао је на Крфу, а збирку песама Песме бола и поноса на Видовдан 1917. објавио је у Солуну. Из ове збирке је и песма Плава гробница, посвећена страдању српских ратника. И сам песник лично је гледао како савезнички бродови одвозе гомиле лешева које уз звуке војничких труба спуштају у море.

Са двадесет и пет и по година колико је доживео оставио је изврсно песничко и драмско дело, које је надживело своје време и које данас проучавамо са посебно пажњом. По речима Јована Скерлића он је један „од оних природних талената коиј прокључају и у силним млазевима избију у једном бићу”. У Бојићу песнику, паралелно бди Бојић драмски писац. Данас је познато седам Бојићевих драма, којима у Историји српске књижевности Деретић даје високо место у српској драмској књижевности: Краљева јесен, комедија Урошева женидба, трилогија Деспотова круна и социјалне драме Ланци и Госпођа Оли.

Иако су му две и по деценије живота биле тешке и мучне, Бојић није знао за безнађе. Милутина су сви болели и поштовали, и у отаџбини и у изгнанству. Миодраг Ибровац оставља следећи запис о његовом карактеру:

Свуда је уносио своју младост и ведрину, свој дух и своје добро срце… Јер, господо, овај високо надахнути песник био је у животу обичан човек: нежан син и брат, мио друг, и скроман, скроман као ретко ко у његовим годинама и са његовим даром. Сувише је био филозоф, и сувише је осећао таштину света да би јој робовао… Сви његови пријатељи носиће га у срцу и с нежном тугом помињати међу собом.

 

Део текста преузет је из књиге Плава гробница. Погледајте и друге књиге из едиције Србија 1914-1918.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.