fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

20. фебруар | Часопис „Даница”

20. фебруар

Часопис „Даница”

20. фебруар 1860.
Даница, часопис забавног и дидктичког карактера, први пут је објављен 20. фебруара 1860. године. Часопис је писан новим правописом, а покренуо га је и уређивао књижевник и публициста Ђорђе Поповић. Даница је окупила стотинак српских писаца међу којима Јакова Игњатовића, Ђуру Јакшића, Јована Јовановића Змаја, Лазу Костића, Љубу Ненадовића и друге.

Оно што је у историји српског језика претходило покретању овог часописа јесте период најинтезивније сарадње Ђ. Даничића и Вука Караџића, а огледао се у вишегодишњем заједничком раду на другом оздању Српског рјечника. Рад је трајао дуго, а књига се појавила 1852. године.
Сама сарадња Даничића и Вука отпочиње још 1845. године и она јасне потврде 1846, да би 1847. први резултат те сарадње био штампање дела Рат за српски језик и правопис, дела које је дефинитивно одредило потоњу судбину српског језика и његовог правописа.

Даничићев и Вуков живот испуњени су радом и пожртвовањем за свој народ. Вук је био револуционарни реформатор, смео и снажан зашто не рећи, генијалан. Даничић је био научник који је потврдио оправданост Вуковог револуционарног подухвата – Вук је реформу покренуо, а Даничић прихватио и довршио.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.