Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

20. април | Годишњица смрти Јована Ђорђевића

20. април

Годишњица смрти Јована Ђорђевића

Јован Ђорђевић (25. 11. 1826, Сента – 21. 4. 1900, Београд)

На данашњи дан 1900. године умро је српски књижевник Јован Ђорђевић, велики културни и национални радник. Студирао је филозофију и медицину у Пешти. Бавио се публицистиком и новинарством, уређивао је „Српски дневник”. Био је секретар Матице српске и уредник „Летописа”. Оснивач је Српског народног позоришта у Новом Саду и један од оснивача Народног позоришта у Београду и његов управник. Био је професор историје на Великој школи у Београду, лични учитељ краља Александра Обреновића, накратко и министар просвете. Објавио је „Општу историју” и више превода, посебно драмских текстова. Аутор је драмског дела „Маркова сабља” чији је, између осталог, саставни део и песма „Боже правде” која је постала химна Србије (1872). Остала дела: „Радња Благовештанског сабора” (био је посланик на сабору 1861); „Латинско-српски речник”, путописи, успомене (по периодици – „Летопис”, „Јавор”).

У знак сећања на Јована Ђорђевића улица која се протеже од хотела „Ројал” у Сенти до кеја на реци Тиси 1923. године названа је по Јовану Ђорђевићу. Вероватно исте те године и гвоздени мост у Сенти, на реци Тиси, назван је његовим именом. Нажалост, мост је 12. априла 1941. године, пред долазак окупатора, морао бити срушен од стране војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У време рушења моста промењен је и назив улице, али је 1982. године враћен и онда до данашњих дана носи његово име.

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.