fbpx

11. новембар | Дан примирја у Првом светском рату

11. новембар

Дан примирја у Првом светском рату

На данашњи дан званично се завршио Први светски рат

Дана 11. новембра 1918. године, тачно у једанаест часова званично су престала ратна дејства у Првом светском рату.

Примирје су у Компјењу у Француској, у вагону маршала Фердинанда Фоша, 11. новембра 1918. године потписале Немачка и земље Антанте негде између 5.12 и 5.20 сати изјутра, али историјски извори наводе да је он званично ступио на снагу од једанаест сати истог дана. Немачка се тог 11. новембра предала и тада је договорено да престану оружани сукоби.

После потписивања примирја, настављени су преговори о условима мира. Они су договорени Версајским миром, потписаним 28. јуна 1919. године. Тим догађајем и званично је окончан Први светски рат. Иначе, вагон у којем је потписано примирје Адолф Хитлер одабрао је 1940. године, као место где је Француска потписала своју капитулацију. Историјски вагон уништен је у савезничком бомбардовању Берлина.

У знак сећања на потписивање споразума којим су престала ратна дејства, бројне земље потписнице обележавају данас Дан примирја у Првом светском рату, неке само свечаностима, а неке, попут Србије, и као државни празник. То је и дан сећања на жртве, војне и цивилне, а према проценама укупни број погинулих креће се и до 15 милиона. Двоминутном тишином у једанаест часова у многим земљама одаје се пошта страдалима током Великог рата. Србија је у Првом светском рату изгубила готово трећину становништва, више од милион људи. Такође, око половина мушког становништва од 18 до 55 година није преживела рат.

 

Сјај и беда једне победе

Ево шта је о примирју записао француски председник Владе Жорж Клемансо

„Примирје је међучин између подизања и спуштања завесе. Нека нам је добродошло!
Али да би се предвидело шта из тога може произаћи, требало би добро познавати контекст оних питања које је рат настојао да реши. Растакања из прошлости, кадра да доведу до неких спајања у будућности, захтеваће неке нове мере, које ће бити у корену мира или рата, сходно тренутном колу среће.

Неко је написао да по најави примирја ја нисам могао зауставити сузе. Ја то и не кријем. Нагли прелаз од тамног жара борбе до узнемирених, изненада распламсалих надања, може уздрмати темеље човекове равнотеже, макар она деловала и најстабилније. Какве ће бити околности будуће равнотеже је оно што, срећом, не знамо. Одатле, из те психолошке слабости, генерално произлазе наизменично вишак нашег кукања и вишак наших радости. Не бих био баш рад да наставим даље са овом анализом.

Стоји засигурно да је моја радост била претерана и моје самопоуздање чак ван границе разумног. Нисам познавао добро наше људе. Касније кад ми је Брокдорф-Ранцау у Версају пришао на један изазивачки начин, морао сам разумети да је немачка револуција била jeдна обична игра са кулисама и да, с обзиром да је агресор из 1914. остао непопустљив у његовим изливима беса, ми нећемо престати да трпимо, са новим кулисама, исте налете истог непријатеља.“

Велики попусти поводом годишњице завршетка Великог рата

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату омогућили смо нашим читаоцима велики попуст на више од 50 наслова из нагарађиване Едиције СРБИЈА 1914–1918. Само данас сваку од књига из понуде можете поручити по цени од само 500,- динара. Поштарина је бесплатна.

Целокупну понуду погледајте овде.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.