Због повећаног броја онлајн поруџбина, молимо Вас за стрпљење и разумевање услед могућег кашњења поруџбина.
Бесплатна достава за поруџбине у вредности од 3.000 рсд или више.
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

1. април | Срушен Варадински мост

Сви смо тренутно у сличној ситуацији, али одлуке како ћемо искористити време у условима ограниченог кретања су индивидуалне.
Ми желимо да Вас мотивишемо да ово време проведете чинећи нешто добро за себе, те одобравамо попуст од 20% на сва издања и бесплатну испоруку за поруџбине веће од 3.000 динара. Заштитите своје мисли од медијске буке, уроните у добру књигу, научите нешто ново, напајајте се корисним и лепим стварима и кад све ово прође осећаћете да сте урадили нешто корисно за себе.

1. април

Срушен Варадински мост

1. април 1999. године

 

У зору, у 5 часова 1. априла у нападу НАТО авијације срушен је  Варадински мост на Дунаву. Овај мост челичне конструкције, који је монтиран непосредно после Другог светског рата, повезивао је центар града са старим језгром Петроварадина, подно Варадинске тврђаве. Мост је на два места погођен тачно на местима најдужих распона, око носећег стуба у средини реке.  Од раних јутарњих часова, колоне Новосађана су кренуле на кеј да виде несрећу старог моста преко кога су прелазиле генерације Новосађана.

Варадински мост у Новом Саду; Фото: Геза Ленерт

Након обарања моста пресечена је једна од главних водоводних цеви преко које се старо језгро Новог сада снабдева водом са петроварадинске стране и слап воде се још дуго сливао преко крхотина моста у Дунав. Од детонације попуцали су многи призори на кеју Моше Пијаде, а обе улице које косо излазе на мост – улице Војводе Путника и Војводе Мишића – у рану зору су биле пуне срче стакла од разбијених прозора. Ваздушни удар је према центру града низ Булевар Михаила Пупина разбио неке прозоре и на даљини од 400 метара.

 

Подигнут на остацима старијег моста, који су бомбама разорили Американци поткрај Другог светског рата, Варадински мост је увек био проблем за речни саобраћај јер је постављен ниско над реком и због тога је изузет из норми Дунавске конвенције о пловидби. Поред железничко-друмског моста – јужније и двотрачног друмског моста – северније, Варадински мост је изгубио било какав стратешки саобраћајни значај и служио је искључиво за градски превоз и као пешачки прелаз између Новог Сада и Петроварадина. Због чега је онда срушен један мост који готово да нема никакав значај и који је, са пуке техничке тачке гледишта, одавно требало срушити и изградити нови? Сигурно не јер је реч о једној од главних саобраћајница како је изјавио британски министар иностраних послова Робин Кук.

 

УДАР НА МОСТОВЕ

Алис Ман
политичар, члан парламента, Велика Британија
Ходала сам последњим мостом у Новом Саду, који још није био бомбардован. Разговарала сам са ветеранима из Другог светског рата. Ту је било припадника најмање 15 етничких заједница који су протестовали против бомбардовања и рата. После два дана и тај последњи мост је уништен… Посматрала сам из своје хотелске собе како бомбардују рафинерију у Панчеву. То је било смртоносно бомбардовање које је нанело огромну штету животној средини. То је био злочин против човечности, баш као и сва остала бомбардовања. Гађали су цивилне мете… Дошла сам као члан Британског парламента да бих исказала свој протест, али највише због тога да бих саучествовала са народом Србије у ономе што им се дешавало. Моја земља је подржала бомбардовање, али неки од нас су заједно са Србима, међу којима су били и моји драги пријатељи, демонстрирали против тога.

 

текст Алисе Ман преузет из књиге: 78 дана апокалипсе – Истина оптужује

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.