Вислава Шимборска

Вислава Шимборска, пољска песникиња, фељтонисткиња, преводитељка, члан Удружења пољских писаца, пољског Pen-cluba, Пољске академије уметности, носилац најзначајнијег пољског признања Орден белог орла, почасни члан Америчке академије уметности и књижевности, добитник Гетеове награде, Хердерове награде, Нобелове награде и низа локалних, рођена је 2. јула 1923. године у Провенту, а умрла 1. фебруара 2012. у Кракову.

Основну и средњу школу завршила је у Кракову. Кратко је студирала полонистику и социологију, али ниједне студије није завршила. Дебитовала је 1945. године песмом Тражим реч. 1952. објавила је своју прву збирку Због тога живимо. Од 1953–1981. радила је у часопису Књижевни живот, као секретар редакције, уредник поезије и аутор фељтона насловљених са Необавезна лектира. Поред поезије и фељтона писала је лимерике.

Превођена је на педесетак језика. 1996. добила је Нобелову награду. Објавила је следеће песничке збирке: Због тога живимо, Питања постављана себи, Дозивање Јетија, Со, Да умреш од смеха, Сваки случај, Велики број, Људи на мосту, Крај и почетак, Тренутак, Две тачке, Овде, Довољно, као и више избора поезије, које је углавно састављала сама; 5 књига фељтона  насловљених са Необавезна лектира, а 2015. у једном тому. Све њене збирке и фељтони преведени су на српски.

Необавезна лектира
Вислава Шимборска песникиња и нобеловац, скоро четврт века радила је као секретарица краковског „Књижевног живота“. Крајем шездесетих година почела је у рубрици „Необавезна лектира“ да [...]