Станислав Краков

Станислав Краков (Крагујевац, 28. март 1895 – Сен Жилијен, 15. децембар 1968) је био српски официр, новинар, књижевник и филмски редитељ. За време немачке окупације у Другом светском рату подржавао је режим свог ујака генерала Милана Недића и био уредник недићевских новина Ново време и Обнова.

Отац му је био др Александар (Сигисмунд или Зигмунд), лекар пољског порекла а мајка Персида, унука Николе Станојевића кнеза из Зеока, и сестра генерала Милана Недића.

Четворогодишњу основну школу је учио у Књажевцу, а завршио 1905. у Зајечару. После тога је завршио Другу мушку гимназију 1913. године у Београду.

Током Балканских ратова и Првог светског рата рањаван је укупно 17 пута. За војничке заслуге је добио 9 различитих одликовања.

Одликован је Орденом белог орла са мачевима 4. степена, двема златним медаљама за храброст, Албанском споменицом и Крстом милосрђа.

Био је библиофил, екслибрист и колекционар старог новца.

Ратни дневници 1912–1916
Станислав Краков (Крагујевац, 1895 – Сент Жилијен, 1968) „провукао“ је свој  живот кроз четири рата. Некоме ће се учинити да му је судбина била наклоњена, [...]