Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Почиње претплата на VII коло Едиције СРБИЈА 1914–1918

Када смо 2014. године осетили потребу да се одужимо херојима Великог рата и донели одлуку о објављивању 10 књига на ову тему, нисмо ни слутили да ће пројекат живети и данас, седам година касније.

Обележене су стогодишњице почетка и краја овог, до тада највећег ратног сукоба у историји човечанства, али да ли су дати одговори на сва питања о узроцима и последицама?

Нажалост, још увек је много неоткривених чињеница, непубликоване грађе, рукописа, дневника, записа и докумената са којих треба скинути прашину и представити их читалачкој јавности. Ове године припремамо VII коло Едиције СРБИЈА 1914–1918, у којем се посебно бавимо обрадом идеја, али и чињеница које су водиле стварању Југославије. У наставку прочитајте описе сваког од наслова и уверите се у важност ових тема.

Десет нових наслова који осветљавају догађаје од пре стотину година

 

1. Љубинка Трговчевић, НАУЧНИЦИ СРБИЈЕ И СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ: 1914–1920

Делегација Краљевине СХС била је на Конференцији мира међу оним делегацијама које имају највећи број чланова. Према подацима с почетка маја 1919. године она је по бројности била на четвртом месту од 26 учесница конференције, са 110 чланова (два више него Сједињене Америчке Државе). Највећи је био утицај политичара, али доминантан је био број научника (34) међу којима се истицао Јован Цвијић, личност која је у очима културне јавности запада представљала научни ауторитет највишег ранга. Велик је био значај Етнографско-историјске секције у коју су ушли првенствено научници – историчари, етнолози и географи, а уз њих су били драгоцени стручњаци за међународно право…

2. Милан Ристовић, РАТ, ХУМОР, ПРОПАГАНДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ (1914–1918)

Милан Ристовић нам говори о употреби штампе као незаменљивом средству за вођење рата. Поред новог технолошког оружја, Први светски рат је изнедрио и сасвим нову врсту оруђа за борбу, рат се водио и коришћењем отровног оруђа за подстицање мржње:штампе, фотографије, плакатима…
Аутор над нуди јасну слику о томе да се само мали број илустратора и карикатуриста одупро зову коришћења нових ратних иновација.

3. Потпуковник Де Риперт Д’Алаузиjе, ИСТОРИЈСКА ДРАМА. ВАСКРСЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ АЛБАНИЈА–КРФ 1915–1916

Право је чудо да ова књига читавих 100 година није преведена на српски језик јер се ради о сведочанству из прве руке, о изузетном материјалу! Потпуковник Риперт Д’Aлаузије,  је био војни оперативац који је несебично помагао српском народу при смештању и опоравку на Крфу, непосредно након искрцавања, те учествовао у опремању и реорганизацији српске војске.

4. Александар Лазић, ДНЕВНИК 1915–1916

У питању је оригинални дневник који је брижљиво водио четрнаестогодишњи дечак током Првог светског рата – Александар Лазић. Као свршени ученик II разреда гимназије, октобра 1915. године прикључио се српској војсци при њеном повлачаењу из Србије кроз Албанију до лука на обали Јадранског мора. Дневник нам пружа исцрпан увид у повлачење кроз Србију, Црну Гору, Албанију, Италију, Француску са сведочењима једног уплашеног али храброг детета.

5.  Рут Фарнам, НАЦИЈА НА НИШАНУ – ШТА ЈЕ ЈЕДНА АМЕРИКАНКА ВИДЕЛА И СТВАРНО ПРЕТРПЕЛА У СРБИЈИ

Рут Фарнам је била најодликованија странкиња у српској војсци, са чином наредника, и неуморно је радила како на фронту, тако и након рата по Америци за помоћ Србима, увек наступајући у униформи српског наредника. Ова књига први пут је штампана у Индијанополису 1918. године. Народ у заливу  је њена прва књига где нам речима, које одишу дубоким поштовањем и дивљењем говори о српској храбрости и упознавању саме Србије, о којој није знала много.

6.  Др Милада Паулова, ЈУГОСЛОВЕНСКИ ОДБОР (историја југословенске емиграције у светском рату 1914–1918)

Дело говори о акцији југословенске емиграције из Аустро-Угарске у доба светског рата. O сједињењу у посебну политичко-националну југословенску организацију – Југословенски oдбор. Документa којa су у овој књизи  први пут штампанa или цитиранa и усмена обавештења ауторки су дали чланови српске владе у годинама 1914–1918, чланови Југословенског oдбора и небројeни други политичари, државници, дипломатe и научници југословенски, чехословачки, руски, енглески и италијански.

7.  Милан Ђорђевић, Србија и Југословени за време рата 1914–1918

Ђорђевићева књига је забрана клеветама да се одомаће. Управо овом књигом народу је желео да изнесе политичку истину која се дешавала од лета 1914. до краја 1918. године. Ређајући сва доступна факта он баца негативну сенку на рад Југословенског oдбора наводећи да је био од веће штете него користи по општу народну ствар.  Износи нам и чињеницу да чак и неки чланови Одбора нису одобравали његов рад. Књига је допуњена оригиналним чланцима објављеним у београдским листовима Самоуправа, Трибун, Нови живот.

8.  Војислав Павловић, ОД СРБИЈЕ КА ЈУГОСЛАВИЈИ – Француска и стварање Југославије

Оригинално научно дело које даје целовиту слику једне важне теме из наше новије историје која до ове књиге није била предмет монографске обраде. Односи Француске и Србије у Првом светском рату били су од кључног значаја за исход Великог рата на Балкану и у Србији. Француске владе Вивијанија, Бријана, Рибоа и Клемансоа су безрезервно пружале подршку Србији током целог рата. Књига је писана на основу француске и српске архивске грађе дипломатске и војне провенијенције и најновије европске и светске литературе, даје целовиту слику развоја југословенске стратегије српске владе и реакција на које је наилазила у савезничким престоницама.

9. Сердар Јанко Вукотић, УСПОМЕНЕ ИЗ ТРИ РАТА

Успомене су писане у Бјеловару где је Јанко Вукотић био заточен. Казивања су писана у ропству, на основу свежих сећања на балканске ратове и Први светски рат. Књига је подељена на две целине. Док је први део (историјски) донео успомене на братство Вукотића и историју Црне Горе 18. и 19. века дотле је други донео прецизно и сажето истицање политичких и војних чињеница из историје Првог светског рата и минулих балканских ратова. Сердар Вукотић бележи до детаља развој догађаја, ток ратних операција. То су догађаји у којима су се раме уз раме бориле две братске војске Србије и Црне Горе.

10. НАШЕ ПАТЊЕ И НАШЕ БОРБЕ – Фототипско издање из 1917. године

Идеја о националном јединству Јужних Словена никада се није гасила, народи су били раздвојени у више држава, а у самој Аустро-Угарској издељен, не на три племенска имена, него на једанаест покрајинских управа и тринаест законодавстава. Осећај националног јединства и дух за слободом одржали су се и поред сталне аутро-угарске праксе: завади па владај. Ова је књига сведочанство усклађене пропаганде и трасирање пута ка уједињењу…


Услови претплате и наручивање

Које су погодности претплате?
  • 8.000,- за плаћање на рате (4 месечне рате по 2.000,-)
  • 7.200,- за плаћање одједном
  • Безбедна куповина уз обавезно потписивање Уговора о претплати
  • Цена по изласку из штампе: 14.300,-
Како наручити књиге?
Начин доставе и рок испоруке?
  • Књиге испоручује курирска служба, бесплатно, на адресу коју сте навели. Долазак се најављује телефоном.
  • Испорука књига по изласку из штампе, а најкасније до 31. 12. 2020.
Рок за закључивање претплате?
  • На VII коло Едиције СРБИЈА 1914-1918 можете се претплатити до краја августа.

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.