fbpx
Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

У сећање на војводу Петра Бојовића

 

Војвода Петар Бојовић рођен је у селу Мишевићи, код Нове Вароши, 4/16. јула 1858. године. Родитељи су му били пореклом из Васојевића: мати Рада, кћи Боја Ајдачића из села Лопиже, а отац Перута, млађи брат Сава Бојовића, кнеза Сјеничке нахије. Склањајући се од турског зулума са породицом је прешао преко Јавора и населио се у селу Радаљеву 1867. године. Основну школу је учио у Ивањици. Гимназију је похађао у Ужицу и Београду. У Артиљеријску школу ступио је 1875. године.

У Великом рату војвода Бојовић био је начелник Штаба Врховне команде и у два наврата командант Прве армије српске војске. Дао је велики допринос успешном пробоју Солунског фронта и победи савезничке солунске војске над Бугарском 1918. године, ратној победи којој нема равне у Првом светском рату.

Уочи Другог светског рата, априла 1941. године, именован је за врховног инспектора целокупне војне силе Краљевине Југославије. После априлског пораза краљевске војске вратио се у Београд. У свом дому, у улици Трнској број 25, дочекао је ослобођење Београда. Умро је потпуно заборављен, 19. јануара 1945. године, усред невиђене равнодушности за једно херојско доба.

 

Петар Бојовић на Крфу, јануар 1916.

Војвода Петар Бојовић

текст преузет из: Одбрана Косова поља 1915. – Петар Бојовић

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.