fbpx

Едукација

Необавезна лектира, Вислава Шимборска – одломак

Исидора Данкан, Мој живот. С енглеског превео: Карол Бунш. Краков, Пољско музичко издавачко предузеће, 1969

 

Исидора Данкан била је велика реформаторка плеса. Једним замахом (а имала је широк замах) трудила се да реформише породичне односе, школство, друштвена уређења и обичаје. Плесала је боса, мада је за вођење љубави облачила плаве чарапе. Брак је сматрала феудалним реликтом. Једном је издала начело слободних веза и удала се за песника, чиме је аутоматски себе казнила. Родила је троје ванбрачне деце и очекивала, да ће све жене радосно да је следе. Била је вегетаријанка и по свој прилици је као Бернард Шо у једењу меса видела узроке свих ратова. Школство је желела да оживи тако што би плес постао главни предмет, а читање и писање допунски. Кратко је веровала у могућност апсолутне среће на земљи – било је довољно отпутовати у Грчку и тамо напасати козе уз звуке флауте.

У мемоарској књижевности ретко се може читати нешто истовремено чаробно и особито као што су грчке перипетије Исидоре и њене браће и сестара, сулудих као и она у вези са античком Хеладом. Два поглавља (12 и 13) усрдно препоручујем, односно да већу пажњу поклоните играчициним љубавним догодовштинама. Сирота Исидора желела је о њима да пише искрено и драматично, а испало је претенциозно и смешно. Мада памтим, да је била дете епохе, у којој је Габријел Данунцио сматран узорним стилистом. Трудила се да као он пише простодушно. Да је била Пољкиња, писала би као Пшибишевски, те бисмо морали то да јој опростимо.

Књига је оскудно илустрована. На четири фотографије видимо праву Исидору, а на остале четири, као да су аутентичне понестале, филмску звезду Ванесу Редгрејв у улози Исидоре. Дуго сам трагала за смислом тога, али без резултата.

Одломак из књиге Необавезна лектира Виславе Шимборске

Фото: Прометеј

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.