Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Најаве

Сви смо тренутно у сличној ситуацији, али одлуке како ћемо искористити време у условима ограниченог кретања су индивидуалне.
Ми желимо да Вас мотивишемо да ово време проведете чинећи нешто добро за себе. Осим попуста од 20%, омогућили смо и бесплатну испоруку књига до Ваших врата. 
Заштитите своје мисли од медијске буке, уроните у добру књигу, научите нешто ново, напајајте се корисним и лепим стварима и кад све ово прође осећаћете да сте урадили нешто корисно за себе. 

Дака Поповић – први бан Дунавске бановине – предавање

Дака Поповић – први бан Дунавске бановине

У оквиру изложбе о Даки Поповићу организоваћемо током фебруара низ догађаја посвећених овој личности која је обележила и значајно утицала на историјско-политичке токове живота у Новом Саду и Југославији..

У четврак, 6. фебруара, одржаће се прво предавање о градитељкосм опусу Давида Даке Поповића. Предавач је Владимир Митровић, историчар уметности.

Давид – Дака Поповић (Нови Сад, 28. 12. 1886 – Нови Сад, 17. 2. 1967) рођен је у Новом Саду где је стекао основно образовање. Гимназију је похађао у Сегедину, а као стипендиста Задужбине Марије Миланковић студирао на Краљевској (Јосифовој) Политехници у Будимпешти у периоду од 1908. до 1913. Био је члан Српског народног одбора у Новом Саду. Као приватник од 1921. градио по Војводини многе стамбене и индустријске објекте. Заједно са Данилом Каћанским водио је фирму Инжењеринг у којој је једно време радио Инжењер Никола Мирков, касније идејни творац хидросистема Дунав-Тиса-Дунав. Покретач и организатор прве велике привредне изложбе, 1923. године, претече новосадског сајма. Био народни посланик на радикалској листи 1927. а 19281929. министар за аграрну реформу. 9. октобра 1929. постављен за првог бана Дунавске бановине. Поднео је оставку 16. јануара 1930. године. Био је члан ЈНС и 1932. именован је за сенатора.

Догађај организују Музеј града Новог Сада и ИК Прометеј. Изложба је отворена од 4. фебруара до 4. марта 2020. године.

Улаз је слободан.
Добродошли!

 

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.