Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Сви смо тренутно у сличној ситуацији, али одлуке како ћемо искористити време у условима ограниченог кретања су индивидуалне.
Ми желимо да Вас мотивишемо да ово време проведете чинећи нешто добро за себе. Осим попуста од 20%, омогућили смо и бесплатну испоруку књига до Ваших врата. 
Заштитите своје мисли од медијске буке, уроните у добру књигу, научите нешто ново, напајајте се корисним и лепим стварима и кад све ово прође осећаћете да сте урадили нешто корисно за себе. 

СПАШЕН ИЛИ СПАСЕН

Ратови, познато је, доносе страдање и трпљење. Куће су попаљене и порушене, породице расељене и растављене, многе ожалошћене… Све трпе радњу коју је неко други на њима вршио. То се у језику исказује глаголским придевом трпним.
Постојање или непостојање услова за јотовање у облицима трпног придева најлакше је уочити на једном (истом) глаголу који има две форме: спасити и спасти. Од форме спасити трпни придев гласи спашен (са јотовањем: спасиен – спасјен – спашен), а од форме спасти гласи спасен (јер нема услова за јотовање). Дакле, онај ко употребљава облик спасити, може рећи спашен, спашавати, спашавање, а онај коме је блиле спасти употребљаваће облике спасен, спасавати, спасавање. Ипак, Правопис српског језика предност даје варијанти спастиспасен. Проф. Иван Клајн иде даље па каже: „Уколико би се прихватио облик спасити, морала би се признати и глаголска именица спашење (уместо спасење) и несвршени глагол спашавати (уместо спасавати), мад за њих нема потврде у речницима.”
Дакле, ако хоћете да будете спасени, носите појас за спасавање и надајте се спасењу!

 

текст преузет: Како се каже, Милорад Телебак

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.