Моја корпа (0)
  • Нема производа у корпи.

Едукација

Сви смо тренутно у сличној ситуацији, али одлуке како ћемо искористити време у условима ограниченог кретања су индивидуалне.
Ми желимо да Вас мотивишемо да ово време проведете чинећи нешто добро за себе. Осим попуста од 20%, омогућили смо и бесплатну испоруку књига до Ваших врата. 
Заштитите своје мисли од медијске буке, уроните у добру књигу, научите нешто ново, напајајте се корисним и лепим стварима и кад све ово прође осећаћете да сте урадили нешто корисно за себе. 

Пијан као мајка

Људи често и радо загледају чашици у дно, који воле „добру капљицу” (да не кажемо – пијанци) имају своје тумачење израза пијан као мајка. Они тврде да су сви љубитељи алкохола душевни и добри људи, па пошто се каже добар као мајка, израз пијан као мајка значи то исто. Прво је, дакле, било: пијан – добар као мајка, а онда само – пијан као мајка.
Али, оставимо љубитеље алкохола и њихова пристрасна тумачења. Има и сасвим трезвених, веома озбиљних и компетентних људи који овај израз повезују за алкохолом.
Академик Берислав Перић, професор универзитета и шеф Гинеколошко-акушерске клинике у Новом Саду, даје овакво објашњење:
„У време када су се жене порађале по кућама, без стручне помоћи, у случајевима када је долазило до застоја порођаја, или ако је порођај био веома болан, бабице су давале породиљама да пију алкохол, и то по могућности што јачу ракију, да би оне на тај начин биле обезбољене. То народно искуство има своју основу и у медицини. Утврђено је, наиме, да одређене (не превелике) количине алкохола у току порођаја доводе до попуштања грчева материце и опуштања мишића. На тај се начин заиста олакшава порођај. Чак и ради предупређивања побачаја својевремено су даване женама мање количине коњака или вињака да би се спречило грчење материце, што је један од знакова претећег побачаја. На тај начин је, онда, настао и израз пијан као мајка, јер су жене у породу стварно напијане, оне су биле пијане.”
Лингвисти пак имају друкчије објашњење. Др Драган Мршевић-Радовић, ослањајући се на истраживања познатог руског лингвисте, професора Никите Толстоја, каже:
„Познато словенско поређење пијан као мајка повезује се са нешто ширим изразом пијан као мајка земља. Код примитивних народа постоји веровање да је мајка земља свеопшта мајка – прародитељка целог живог света. Да би могла да испуни ту своју примарну функцију, функцију репродукције, мајка земља мора да буде обилато натопљена влагом, кишом. Сваког пролећног циклуса, обилно натопљена пролећним водама, земља постаје натопљена, напојена или – ’пијана’ мајка земља.
Отуда придев пијан у нашем поређењу пијан као мајка земља има, у ствари, значење: ’натопљен’, ’напит’.”

Литература: Зашто се каже, Милан Шипка

Обавештење о слању рукописа

Уредништво ИК Прометеј обавештава све заинтересоване ауторе да у наредне две године нећемо имати могућности за разматрање нових рукописа. Због већ попуњеног издавачког плана за 2020. и 2021. годину нећемо примати и разматрати нове предлоге. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

Пријава на билтен

Будите обавештени о новостима и акцијама у ИК Прометеј.