Vojvoda Vuk

Šifra proizvoda: 29450
Vojvoda Vuk
Broj strana / Povez / Pismo:
304 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 1151-9
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918

Cena: 1.550,00 din.Cena sa popustom: 1.240,00 din.

Biografija potpukovnika srpske vojske, Vojina Popovića, poznatijeg kao vojvoda Vuk, ispunjena je neprekidnom borbom: za opstanak u surovim uslovima pod turskom okupacijom u Raškoj oblasti, gde je rođen; da preživi u nemaštini na periferiji Kragujevca, gde su mu se preselili roditelji, bežeći od turskog zuluma; za sticanje vojnih i ratničkih veština u Nižoj školi Vojne išla putem vojne konfrontacije fiksirajući se posebno na jugoistočne susede. Arčibald Rajs, došavši u Srbiju 1914. kao neutralni posmatrač rata, bio je zaprepašćen zločinima Austrougara, i u svoj dnevnik beleži zločine – streljanja, uzimanja talaca i deportacije. („Beogradske bolnice su danas četiri puta bile bombardovane”, pisao je Rajs dodajući da Austrougarska „želi da izbriše čitav srpski narod”.) Ti zločini, kako je ukazao bečki list Prese, nisu bili nikada kažnjeni. Za sučeljavanje sa ratnim zločinima nije se našao nijedan pravi trenutak, te do toga nikada nije došlo, a izgovori su bili da Republika, koja je zamenila Dunavsku monarhiju, nije mogla da se krivi za zločine austrougarske  vojske, a kasnije ni Druga Republika nije priznala zločine, kako ne bi nanela štetu carskom ugledu koji privlači turiste… akademije Kraljevine Srbije; u četničkoj akciji za slobodu srpskog naroda u Južnoj i Staroj Srbiji i Makedoniji; u jurišima predvodeći ratne dobrovoljce u balkanskim ratovima,

borbama na Ceru, Drini, Kolubari i za oslobođenje Beograda 1914. godine; potom u borbama na Solunskom frontu do junačkog osvajanja Kajmakčalana, gde je, u 32. godini života, predvodeći svoje ratnike na Gruništu kod Crnog kamena, slavno poginuo. Još za života postao je ratnička legenda: strog, pravičan i uvek spreman da se stavi u službu odbrane svoje otadžbine i porobljenog srpskog naroda.

Vidoje Golubović

Dr Vidoje Golubović je naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu. Pored širokog dijapazona naučnog istraživanja, posebno izučava kulturno-istorijsku baštinu i nasleđa Srbije i Beograda i radi na njenom predstavljanju javnosti kroz razne prigodne i turističke oblike.

Napisao je i objavio 15 knjiga, više od sto naučnih i stručnih radova iz različitih oblasti, urednik je više naučnih zbornika i autor nekoliko serijala o starom Beogradu. Predavač je u više naučnih i stručnih ustanova.


Novica Pešić

Novica Pešić novinar, publicista i urednik nedeljnog lista „Narodna armija”, zatim „Vojska”, a po prestanku službe urednik je „Dobrovoljačkog glasnika”, časopisa Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca i autor drugih izdanja iz opežnog izdavačkog programa te rodoljubive organizacije.

Autor je desetak istorijskih knjiga iz oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i mnogobrojnih publicističkih članaka u časopisima i novinama. Objavio je više feljtonskih istoriografskih članaka u dnevnom listu „Večernje novosti” i časopisu „Odbrana”.


Predrag Pavlović

Predrag Pavlović je dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije u nižoj i višoj vojnoj akademiji u Beogradu. Višegodišnji je načelnik Katedre za vojnu istoriju u Centru visokih vojnih škola JNA, profesor na Fakultetu Narodne odbrane na katedri za istoriju, saradnik i predavač po pozivu na drugim fakultetima u Srbiji.

Autor više objavljenih dela i udžbenika iz vojne istorije, zapaženih izložbi u Muzeju Toplice u Prokuplju, Vojnom muzeju u Beogradu muzejske postavke o stradanju srpskog naroda u topličkom i jablaničkom kraju posatvljene u selu Grgur.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Vojvoda Vuk”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.