Видо

Шифра производа: 30435
Видо
Преузмите одломак:
Број страна / Повез / Писмо:
204 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1823-5
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,200.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

Књига је највећим делом посвећена трагедији српских регрута, тој недозрелој и недосањаној генерацији која је небригом оних који су о томе имали да брину пуштена да пропадне на свом голготском путу. Острво Видо, као тужно финале, било је само завршни чин драме која је почела њиховим подизањем од домова и породице. Ако су и морали због виших циљева да буду покренути у Неизвесност, њихова Голгота започета још на границама Србије, могла је током пута бити избегнута прво дозволом да пређу у Грчку, а потом бар умањена током каснијег збивања, да није било трагичне наредбе да крену ка луци Валони, у пропаст, кроз мочваре између две изливене реке Шкумбе и Семени, без добијене сагласности, према Србима и иначе несклоне, италијанске команде и њеног осионог генерала Бертолинија. Уместо да из Базар-Шијака крену десно ка Драчу и сигурности, наређено им је да иду лево, право у пропаст. На томе крстоносном путу страдали су сви који су били слабији, а остатак преживелих доведен је на ивицу опстанка, чиме је трагедија на Виду била припремљена.

Александар С. Недок

Александар Недок рођен је у Београду 10. септембра 1925. године. Основну школу учио је у Ваљеву и Београду, Прву мушку гимназију и Медицински факултет у Београду. Специјалиста је интерне медицине, примаријус и доктор медицинских наука Београдског универзитета, научни саветник београдског Медицинског факултета.

Био је оснивач прве српске Коронарне јединице, начелник Интерног одељења, директор болнице „Свети Сава” и први начелник Ургентне кардиологије у Ургентном центру Србије у Београду.

Редовни је члан Академије медицинских наука СЛД и Академије наука у Њујорку.

Носилац је два Ордена рада: Сребрног и Златног, Медаље заслуге за народ и Медаље „30 година ЈНА”, Повеље и Великог печата Српског лекарског друштва, Прве и Друге награде Фондације „Драгојло Дудић” за публицистику. Носилац је награде за животно дело и развој српске медицинске историографије „Др Владан Ђорђевић” Секције за историју медицине Српског лекарског друштва.

Поред великог броја радова из времена активног лекарског живота, настављач је списатељске традиције др Владана Ђорђевића, којом је заокружена целина историје српског војног санитета у виду седам тематских монографских целина које покривају период од 1886. до 1918. године.

Будите први који ће написати рецензију “Видо”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.