Успомене из три рата

Шифра производа: 30256
Успомене из три рата
Број страна / Повез / Писмо:
354 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1682-8
Година издавања: 2021.
Издавачи / Суиздавачи: Издавачка кућа Прометеј, РТС

Цена: 1,350.00 RSDЦена са попустом: 810.00 RSD

VII коло Едиције СРБИЈА 1914–1918

Сердар Јанко Вукотић сматран је за најуспешнијег црногорског бригадира. Па ипак, одређен је за команданта помоћних снага, названих Источни одред.

Ове  успомене писане су у Бјеловару где је Јанко Вукотић био заточен. Дакле, казивања су написана у ропству на основу сећања која су била још свежа, бар када су у питању балкански ратови и Први светски рат. Књига садржи две целине. Уочава се да први до, поред приповедачке, има и историјску вредност, јер писац успомена, док говори о братству Вукотића и његовим истакнутим појединцима, даје и својеврстан пресек историје Старе Црне Горе 18. и 19. века.

У другом делу тема су балкански ратови и Први светски рат и овде је хроничар окренут сажетом и прецизном истицању политичких и војних чињеница. Сећајући се догађаја судбоносних за Балкан, а посебно за Србију и Црну Гору у балканским и Првом светском рату, сердар Вукотић бележи до детаља развој догађаја, ток ратних операција од Санџака, Скадра, Брегалнице, па до Дрине, Горажда, Јавора, и Пљевља. То су битке у којима се раме уз раме под јединственом командом и ношене заједничком идејом боре две братске војске Србије и Црне Горе.

„Србија и Црна Гора су стајале у међусобним односима као она два подијељена брата која се један на другог стално љуте, али када дође у питање општи и братски интерес, срџба би прекинула, а настала слога и јединство.”

Јанко Вукотић

Јанко Вукотић рођен је 18. фебруара 1866. године на Чеву у Црној Гори, од оца сердара Станка, сенатора и члана Великог суда, и мајке Марице Мрваљевић.

Основну школу завршио је на Чеву, а пре поласка у Италију био је на школовању на Цетињу, где је, између осталог, учио и италијански језик. У Модени, у Италији, завршио је Војну академију као други у својој класи.

Током своје богате војне и политичке каријере је био 8. озрнићки сердар (1907), дивизијар (1914) Црногорске војске, председник владе, војни министар (1905, 1913) и начелник штаба Врховне команде (1913) Краљевине Црне Горе, генерал-ађутант краља Николе, армијски генерал (1926), члан Војног савета и ађутант краља Александра I Карађорђевића у војсци Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

У Првом балканском рату био је заповедник Источног одреда, а у Другом балканском рату је био на челу дивизије. На почетку Првог светског рата био је начелник црногорске Врховне команде, затим командант Херцеговачког одреда и Санџачке војске. За начелника Врховне команде је поново постављен 17. јануара 1916. После капитулације црногорске војске одведен је у заробљеништво. Од 1919. године је примљен у Југословенску војску, а 1926. је унапређен у чин армијског генерала.

Умро је 4. фебруара 1927. године у Београду, где је и сахрањен, уз војне почасти.

Будите први који ће написати рецензију “Успомене из три рата”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.