Tri sile pritisle Srbijicu – priče Solunaca

Šifra proizvoda: 29964
Tri sile pritisle Srbijicu – priče Solunaca
Broj strana / Povez / Pismo:
348 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-1417-6
Godina izdavanja: 2018.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.350,00 din.Cena sa popustom: 1.080,00 din.

„Najlepše stranice ove knjige ispunjene su primerima drevne narodne etike. U sred ratnog vrtloga i užasa, patrijarhalni čovek nastoji da sačuva svoju dušu. Iako se kroz Albaniju nemilosrdno ostavljaju bolesni i ranjeni, čak i oni najbliži, knjiga pruža i primere suprotne vrste. Briga o drugome i drugarstvo provlače se kroz mnoga kazivanja. ‘Mi vojnici smo se voleli. Postavljani su parnici, pa kad jedan pogine onaj drugi da zapiše i sahrani. Čim jedan ostane sam, on odmah traži parnik’, kazuje Radosav Marković jedinstven podatak koji po svemu sudeći, dosad nije zabeležen. Dragomir Đorđević na frontu ugovara da se oženi nepoznatom sestrom svog druga, ako preživi, i to posle rata ispunjava.

Ukratko, ovaj zbornik je široka panorama naše narodne psihologije, pogleda, mišljenja, postupaka; pa čak i narodne parapsihologije. Dotiče se i nevidljiva, tajanstvena strana pojava i života.

O mučnim ratovima 1912-18. godine i našoj najtežoj temi Albanskoj Golgoti, dosad su najviše govorili oficiri i intelektualci, a ponajmanje onaj koji je te ratove nosio i dobio – običan vojnik, seljak. Sada se ovaj prvi put javlja u svojoj, i to većoj knjizi, i o predmetu na kojem su se polomila tolika pera (među njima i Nušićevo) prvi put se govori nepatetično i čisto, iznutra, dragocenom jednostavnošću kazivanja.“

Dragiša Vitošević

Dragutin Paunić

Dragutin Paunić (1936, Kusadak) radi kao novinar u Smederevskoj Palanci. Dve decenije proveo je na dužnosti glavnog i odgovornog urednika „Naše komune“, odnosno Radio „Jasenice“. Saradnik je „Raskovnika“ i „Vukove zadužbine“ i dopisnik „Politike“ i Radio Beograda. Samostalno objavio knjige: Kad su vojske prolazile, Coglava, Ržan, Ljudi iza maske i Međaši neba i zemlje, a u koautorstvu: Tri sile pritisle Srbijicu i Srbijivo, dušo gorka. Dobitnik je dve republičke nagrade za novinarstvo. Član Udruženja književnika Srbije (1989) i zastupljen je u Leksikonu pisaca Jugoslavije (Matica srpska) i Hronici „Dva veka srpskog novinarstva“.


Milija Đorđević

Milija Đorđević (1931–2012) rođen je u selu Rataru (zaselak Vatoševo). Gimnaziju završio u Smederevskoj Palanci a u Beogradu Filološki fakultet – Grupa jugoslovenske književnosti. Radio kao profesor i novinar. Samostalno napisao knjige: Pčelarstvo Donje Jasenice, Proroštvo despota Stefana, Nikodija kmet, Profesor Grgur Milanović, Reč o drugim rečima (onomastika) i Sporedovanje bespobedno, a kao koautor: Tri sile pritisle Srbijicu i Srbijice, dušo gorka. Baveći se šahom i igrajući za prvu ekipu Smederevske Palanke, objavio je monografiju: Ekipni šampionati Jugosalvije 1946–1979. Sarađivao u listovima i časopisima pišući književno-jezičke i istorijske tekstove. U Udruženje književnika Srbije primljen je 1991. godine.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Tri sile pritisle Srbijicu – priče Solunaca”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.