Srpsko povlačenje 1915/16 : francuska svedočanstva

Šifra proizvoda: 29517
Srpsko povlačenje 1915/16 : francuska svedočanstva
Broj strana / Povez / Pismo:
329 / Broširan / Latinica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1173-1
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, Institut za savremenu istoriju, RTS

Cena: 1.200,00 din.Cena sa popustom: 960,00 din.

Francuska svedočanstva o povlačenju iz Srbije  objavljena su uglavnom dok je rat još trajao. Ona su se obraćala francuskim čitaocima i imala su propagandni aspekt kojim se želelo objasniti Francuzima zašto je Francuska podržavala svog mladog srpskog saveznika na Balkanu u planovima koje je osporavao značajan broj savremenika.

Srpsko povlačenje u kom su Francuzi i drugi saveznici učestvovali, imalo je nekoliko etapa od kojih su dve karakteristične. Dok su boravili na teritoriji Srbije, povlačenje se odvijalo pod okriljem i uz garancije srpske vlade. Onog trenutka kada je teritorija Srbije napuštena, povlačenje je postalo saveznički problem, a učesnici u povlačenju, uključujući i opunomoćenog ministra Bopa, izgubili su uticaj na dalji tok događaja. Od tog trenutka, saveznici su o sudbini Srba odlučivali na najvišem nivou između Pariza, Petrograda, Londona i Rima.

Stanislav Sretenović

Posle sticanja doktorata Evropskog univerziteta instituta u Firenci, Stanislav Sretenović radi kao viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Među brojnim naučnim publikacijama u Srbiji, Francuskoj i Evropi objavio je kao autor ili ko-autor knjige: Francuska i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Beograd, ISI, 2008), Ambasada Francuske u Beogradu (Pariz, 2013) i Leksikon Prvog svetskog rata u Srbiji, Beograd, 2015.

Govori i piše na srpskom, francuskom, engleskom i italijanskom jeziku.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srpsko povlačenje 1915/16 : francuska svedočanstva”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.