Srpski školski dan u Francuskoj

Šifra proizvoda: 29455
Srpski školski dan u Francuskoj
Broj strana / Povez / Pismo:
296 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1160-1
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 1.100,00 din.Cena sa popustom: 880,00 din.

Na inicijativu ministra prosvete i umetnosti Republike Francuske u svim francuskim školama, od osnovnih do univerziteta, 26. marta 1915. godine održan je „Srpski školski dan”. Tada su francuski učitelji i profesori ispričali istoriju Srbije svojim đacima i sakupljali darove za srpsku ratnu sirotinju. Tog dana nekoliko miliona francuskih učenika i studenata od skromnih seoskih škola, pa do Sorbone imalo je priliku da se upozna sa Srbijom i srpskim narodom. Možda najimpresivniji deo proslave i priznanja srpskom narodu bio je zadatak koji su imali da obave najmlađi učesnici proslave. Naime, oni su imali da ispišu šest puta najboljim rukopisom ovaj tekst: „Čast i slava hrabrom srpskom narodu, našem prijatelju i našem savezniku.”

Dušan T. Bataković

Dušan T. Bataković (1957–2017) bio je istoričar i diplomata, direktor Balkanološkog instituta SANU. Posle osnovnih i diplomatskih studija i Beogradu, doktorirao je u Francuskoj na Univerzitetu Pariz-Sorbona (Pariz IV).

Za zasluge u naučnom radu odlikovan je francuskim ordenom Akademske palme u rangu oficira (2010). Dobitnik je nagrade „Stojan Novaković“ za najbolji udžbenik (Istorija za sedmi razred osnovne škole)

Bio je autor i koautor i priređivač davdesetak knjiga i preko 170 članaka i studija na srpskom, francuskom i engleskom jeziku, posvećenih istoriji Kosova i Metohije, istoriji srpskog naroda, istoriji Jugoslavije i Balkana, odnosu istorije i ideologije na našim prostorima. Knjige su mu prevođene na ruski, rumunski, korejski i albanski jezik.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srpski školski dan u Francuskoj”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.