Srpski ratovi

Šifra proizvoda: 28975
Srpski ratovi
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
160 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-0915-8
Godina izdavanja: 2014.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.100,00 din.Cena sa popustom: 880,00 din.

„Barili, a to se zna, radi na jednoj akrobatskoj žici, smeštenoj veoma visoko, a ispod njega je bezdan detinjarija i svetkovanja. Ipak, on se održava komotno na žici, iako privremeno. Možda svojim nenamernim skretanjem prema bezdanu traži oproštaj zbog eventualnog preterivanja i zbog grešaka koje onaj koji čvrsto stoji na zemlji ne bi učinio.

Tako i kod čitaoca dolazi do napetosti. Čini mu se da svaki njegov lik ponavlja rizik: hoće li izdržati u nastojanju da nas iznenađuje i da nas privlači, ili će se, kao neki atleta od gipsa, nakon vlastitog raspadanja, pokazati u svom stravičnom skeletu, a on mu je, kako-tako, bio oslonac?

Ipak, retko se dešava da dolazi do tog raspadanja jer je čudesno divan prelazni put koji vodi od inspiracije do pisane stranice. Pogledajmo na trenutak, bez osvrtanja na prelazni put, jedan odlomak Debenedetijevih stranica, koji pripada najlepšim kritikama našeg stoleća, a posvećen je poraznoj kritici autora kao što je to Barili, takođe divan kritičar: tekst je iz 1931.

… Reklo bi se da je ovaj pesnik uspeo, svojim sjajnim i čudesnim izumima, da otkrije zakon, odredi stanje vremena i duha, poznaje sve povoljne mogućnosti i razloge postojanja gde njegova mašta daje maksimalni izraz; čak i kopirajući, za vlastitu upotrebu, muzički okvir, zvučne profile, vokalitet i dinamiku, disonance i odgovarajuća verbalna podudaranja, metriku, broj izraza u kojima eksplodiraju na najistinskiji način njegovi odbljesci, svetla.

… Barili je proizveo jednu vrstu onomatopeje, primenljive u zapovestima, barilijevska naduvenost, tako lepe kad je lepa, i on se njome poslužio kako bi nas obmanuo i da bi sebe obmanuo kako njegova inspiracija udara krilima čak i tamo kuda i nije letela. (Debenedetti, Intermezzo, Milano 1963)“ – Đorđo Pelegrini

februar 1993.

Bruno Barili

Budite prvi koji će napisati recenziju “Srpski ratovi”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.