Са женском јединицом у Србији, Солуну и Севастопољу

Шифра производа: 29925
Са женском јединицом у Србији, Солуну и Севастопољу
Број страна / Повез / Писмо:
299 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 14 × 21 cm
ИСБН: 978-86-515-1408-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 1,250.00 RSDЦена са попустом: 1,000.00 RSD

Др Изабел Емзли Хатон стигла је у Ђевђелију у јесен 1915. као члан јединице Болница Шкотских жена. Радила је у Островској болници која је била непосредно придодата српској војсци, а шеф болнице постала је крајем рата 1918. године.После три године болница је пратила продор српских армија и октобра 1918. организовала је болницу у Врању, кроз коју су прошле хиљаде српских, британских, француских, бугарских рањеника, болесника, војника и цивила. Др Емзли је, осим као лекар, деловала и као организатор разних активности свог особља. Била је без цивилизацијских предрасуда – ишла је на славе мештана Врања, свадбе и крштења и много пута је и сама била на кума на крштењу. Др Емзли се с тугом растала од Врања, али је пре тога створила услове за рад болнице у Врању, оставивши јој сву опрему и материјал потребан за њен рад. Веома је заволела своје Србе, као војнике, као пацијенте и као народ. Није никада заборавила своје Србе, којима је поклонила најлепше године своје младости, као што није никада до смрти заборавила речи песме “Тамо далеко”, а Врањанци никада нису заборавили своју младу докторку, којој су подуигли споменик, а средња медицинска школа у том граду носи име др Изабел Емзли Хатон. Ово је њена прича – потресно сведочанство о Великом рату и Србима у њему.

Изабел Емзли Хатон

Др Изабел Емзли Хатон (1887-1960) је била шкотска лекарка из доба Првог светског рата. За своје заслуге награђена је Орденом белог орла. По њој је названа средња медицинска школа у Врању.

Завршила је школу за психијатра и специјализовала се за менталне поремећаје.

У Први светски рат је ушла 1915. године као припадник Шкотских женских болница. Њена јединица је основала болницу под шаторима у месту Троа у Француској. Из Француске, Изабел је у новембру 1915. пребачена у Гевгелију, одакле се убрзо повукла у Солун на Солунски фронт.

У лето 1918. је именована за главног болничког официра и прекомандована је у Врање. Дошла је са још 11 лекара и 40 медицинских сестара. Радила је на лечењу и војника, али и цивилног становништва.

Изабел Хатон је издала више књига на теме брака, менталних поремећаја и свог ратног путешествија.

“Најлепше дане свога млађаног живота провела сам у Србији. Део себе оставила сам у Србији. Део Србије живи са мном у Лондону”, изјавила је госпођа Хатон.

Будите први који ће написати рецензију “Са женском јединицом у Србији, Солуну и Севастопољу”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.