Sa srpskom vojskom

Šifra proizvoda: 29310
Sa srpskom vojskom
Autor:
Broj strana / Povez / Pismo:
392 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1026-0
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 1.550,00 din.Cena sa popustom: 1.085,00 din.

U istoriji Velikog rata koji je Evropu bacio u vatru i krv i koji se, prelazeći preko evropskog kontinenta, proširio do Azije, do vrelih zemalja Afrike i svih mora globusa, stranica koju je ispisala srpska armija, jedna je od najslavnijih.

Ovo ne čudi one koji poznaju srpsku istoriju. Najzad, Srbima je heroizam u krvi i njihova prošlost nije ništa drugo do duga dramatična borba tokom koje nikada nije poništena njihova čudesna snaga.

 

A Srbija, pošto je već znala šta znači doživeti najokrutnije zločine i podneti žrtve, dopuštala je sve, do poniženja. Kada je svaka nada za pomirenje bila izgubljena, pokazala se isto onoliko čvrstom i rezolutnom kao što je do tada bila skromna.

Međutim, taj je čas za nju bio nadasve kritičan: na severu i na zapadu, Austrija, gramziva i moćna, pripremala se da je proguta; na istoku, bila je Bugarska, na jugozapadu Albanija; sve neprijatelji koji su je okruživali.

 

Proživeo sam sa srpskom vojskom te dane patriotske groznice i entuzijazma, te dane muke i zamora, te dane oskudice i opasnosti, koji su svi zajedno bili dani nezaboravne slave! Preživeo sam, takođe – avaj! – dane nesreća i užasa kada je taj mali herojski narod poklekao pod udarcima tri udružena neprijatelja, jer je Austrija, čiji je ponos bio zgažen i izvrgnut ruglu, pozvala u pomoć Nemačku i Bugarsku.

Ovo je skromna priča o tim nezaboravnim danima, koju ću ovde ispričati.


Knjiga o toj tragičnoj agoniji Srbije već se pojavila pod naslovom Srpska epopeja (agonija jednog naroda), izdavač Berže-Levro.

Anri Barbi

O Anriju Barbiju (Henry Barby), ratnom dopisniku francuskog lista „Žurnal” (Journal) i njegovim delima o nama, zna se, nažalost sasvim malo. Iako je veoma zaslužan za autentična kazivanja, i znanja o velikoj epopeji srpskih oslobodilačkih ratova 1912–1918. godine, o njemu se kod nas beznačajno malo pisalo.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Sa srpskom vojskom”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.