Sa srpskom vojskom

Šifra proizvoda: 29310
Sa srpskom vojskom
Autor:
Broj strana / Povez / Pismo:
392 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1026-0
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 1.550,00 din.Cena sa popustom: 1.240,00 din.

AUSTRO-SRPSKI RAT

U istoriji Velikog rata koji je Evropu bacio u vatru i krv i koji se, prelazeći preko evropskog kontinenta, proširio do Azije, do vrelih zemalja Afrike i svih mora globusa, stranica koju je ispisala srpska armija, jedna je od najslavnijih.

Ovo ne čudi one koji poznaju srpsku istoriju. Najzad, Srbima je heroizam u krvi i njihova prošlost nije ništa drugo do duga dramatična borba tokom koje nikada nije poništena njihova čudesna snaga.

Ah! Svakako, kada je krenula u ovaj neobuzdani divlji i kriminalni rat, Austrija nije poznavala srpsku dušu; ona nije uopšte imala pojma kolika je ta energija i kolika je ta izdržljivost za koje će se srpska duša pokazati sposobnom.

Ponavljajući iznova svoje provokacije, svoje uvrede, Austrija je mislila da joj je sve dozvoljeno… i, iznad svega, da joj je sve moguće. Srbija je bila tako mala!

A Srbija, pošto je već znala šta znači doživeti najokrutnije zločine i podneti žrtve, dopuštala je sve, do poniženja. Kada je svaka nada za pomirenje bila izgubljena, pokazala se isto onoliko čvrstom i rezolutnom kao što je do tada bila skromna.

Međutim, taj je čas za nju bio nadasve kritičan: na severu i na zapadu, Austrija, gramziva i moćna, pripremala se da je proguta; na istoku, bila je Bugarska, na jugozapadu Albanija; sve neprijatelji koji su je okruživali.

Dva balkanska rata iz kojih je izašla kao pobednik, iscrpili su je. Nije još došla do daha. Bilo joj je potrebno vreme da se oporavi od gubitaka i da obnovi svoje zalihe. Njen trezor je bio prazan, kao i arsenali. Ipak, svi Srbi su ostavili svoja ognjišta na koja su se tek vratili, odazivajući se pozivu otadžbine u opasnosti.

I svi, oficiri i vojnici – od kralja do najsiromašnijeg seljaka – očarali su svet!

O čemu ako ne o tome, govore stranice koje slede: muška srčanost, neukrotiva hrabrost te šačice heroja, izbijaju iz svakog reda.

Proživeo sam sa srpskom vojskom te dane patriotske groznice i entuzijazma, te dane muke i zamora, te dane oskudice i opasnosti, koji su svi zajedno bili dani nezaboravne slave! Preživeo sam, takođe – avaj! – dane nesreća i užasa kada je taj mali herojski narod poklekao pod udarcima tri udružena neprijatelja, jer je Austrija, čiji je ponos bio zgažen i izvrgnut ruglu, pozvala u pomoć Nemačku i Bugarsku[1].

Ovo je skromna priča o tim nezaboravnim danima, koju ću ovde ispričati.


[1] Knjiga o toj tragičnoj agoniji Srbije već se pojavila pod naslovom Srpska epopeja (agonija jednog naroda), izdavač Berže-Levro.

Anri Barbi

Budite prvi koji će napisati recenziju “Sa srpskom vojskom”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.