Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini

Šifra proizvoda: 30055
Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini
Broj strana / Povez / Pismo:
405 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 24 cm
ISBN: 978-86-515-1536-4
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.900,00 din.Cena sa popustom: 1.520,00 din.

Ratni put Užičke vojske u 1914. godini, do sada neodovoljno istražen, ovde je prikazan detaljno i iscrpno. Uz njenu važnu ulogu u Cerskoj i Kolubarskoj bici, posebno su zanimljiva borbena dejstva za vreme Bitke na Drini, u istočnoj Bosni, gde je Užička vojska, zajedno sa crnogorskom Sandžačkom vojskom, bila nosilac operacija. O tim borbama, u kojima su Srbi oslobodili Han Pijesak, Sokolac i stigli sve do Sarajeva, uz pomoć sunarodnika iz bosanskog Podrinja i sa sarajevsko-romanijskog platoa, čak i u stručnoj javnosti, pre ove knjige malo se znalo.

Knjiga Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini, međutim, nije sam teemljan pregled ratnih operacija, pokreta i gubitaka odreda, pukova i divizija. Ona je pisana sa punom svešću o tome da iza svakog broja poginulih stoje ljudski životi i tragične sudbine. Knjiga je, zato, prepuna imena i portreta junaka i mučenika, od spiskova poginulih, do širih biografskih beležaka datih na kraju knjige. Tu su i obični seljaci, domaćini koji sa fronta šalju braći i ženama detaljna uputstva o tome kako da sačuvaju bar ostatke imovine u vremenu propasti i stradanja, i uzorni oficiri, gonjeni nepravdama i neprijateljstvom pretpostavljenih.

Ovom knjigom značajno je proširen fon naših znanja o učešću i sudbini srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. – prof. dr Miloš Ković

Luka Nikolić

Luka Nikolić rođen je 29. oktobra 1954. godine u Zaovinama kod Bajine Bašte. Posle osnovne škole, koju je završio u rodnom mestu, završava Srednju vojnu školu Kopnene vojske u Sarajevu. Odličan uspeh omogućio mu je da odmah upiše Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu.

Sa činom potporučnika raspoređen je u 20. gardijski pešadijski puk u Valjevu. Od 1982. do 1991. godine radi kao novinar, urednik i odgovorni  urednik lista „Vojnik“. Od prvog do poslednjeg dana rata na prostorima Jugoslavije obavljao je dužnost predsednika Komisije za identifikaciju poginulih Prve armije pri VMA. Po završetku ratnih sukoba obavljao je dužnost načelnika Doma garde u Topčideru. Penzionisam je u činu potpukovnika 1996. godine, a po izbijanju NATO agresije na SR Jugoslaviju dobrovoljno se prijavio na dužnost koju je obavljao u prethodnim dejstvima.

Ozbiljnijim naučnim radom počeo se baviti tek po penzionisanju. Do sada je objavio monografiju Srbijo, majko i maćeho, učestvovao na nekoliko simpozijuma i objavio dvadesetak naučnih radova.

 

 

Budite prvi koji će napisati recenziju “Ratna dejstva Užičke vojske u 1914. godini”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.