Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914.

Šifra proizvoda: 28972
Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914.
Preuzmite odlomak:
Broj strana / Povez / Pismo:
400 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: -
ISBN: 978-86-515-0914-1
Godina izdavanja: 2014.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 1.350,00 din.Cena sa popustom: 1.080,00 din.

Još – god. 1912. – za vreme balkanskog rata, oči sviju Jugoslovena u neoslobođenim krajevima uprte su bile u malenu Srbiju. Sa najvećom pažnjom pratili su oni svaki izveštaj o kretanju hitre i junačke vojske srpske. Golemi uspesi ove vojske na ratnom polju, prema Turskoj, stvarali su velike nade u svakom iskrenom rodoljubu i na skorašnje svoje oslobođenje.

Na podbadanje Austro-Ugarske, 30. juna 1913. god., i bratska Bugarska, kao dojučerašnja saveznica srpska, stupi u rat protiv Srbije. Pa tu su i arnautski upadi u novooslobođene srpske krajeve. – I Srbija je sve ove teškoće savladala uz veliko herojstvo.

Posle ovih velikih napora i mnogog prolivanja krvi, Srbija nije takoreći ni otpočela da se odmara, kad evo ti carevine Austro-Ugarske, koja je 27. jula 1914. silom uvuče u novo krvoproliće, iz čega je ubrzo buknuo svetski rat.

Jugosloveni u neoslobođenim krajevima, stojeći pod priličnim utiskom austrijske i madžarske štape, pratili su sa izvesnom zebnjom sudbinu malene i izmučene Srbije. Nikakav srazmer nisu videli oni u veličini ove dve zaraćene zemlje. Iznurena Srbija sa svojim 4 i po milijona stanovnika bila ja vrlo mala zemlja prema odmornoj i golemoj carevini Austro-Ugarskoj, koja je brojala 52 milijona duša.

Ali se već prvih dana ratovanja ispostavilo, da je pisanje austrougarske štampe, po kom će naročito madžarska vojska za 14 dana progutati Srbiju, jedno obično hvalisanje i neozbiljno razmetanje. Srpska vojska je i ovom prilikom dokazala, da:

„Boj ne bije svijetlo oružje,
Već boj bije srce u junaka!“ – iz Predgovora

Toša Iskruljev

Budite prvi koji će napisati recenziju “Raspeće srpskog naroda u Sremu 1914.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.