Prljavi rat Habzburga

Šifra proizvoda: 91
Prljavi rat Habzburga
Broj strana / Povez / Pismo:
400 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 1175-5
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 1.500,00 din.Cena sa popustom: 1.200,00 din.

Kolektivno delo austrijskih istoričara novije generacije koji su se istakli kritičkim stavom prema ulozi Habzburške monarhije u pripremama za rat protiv Srbije i prema zločinima njenih armija na frontu, iza linija fronta i u okupiranim zonama.

Ovo je suprotstavljanje tezi Kristofera Klarka o krivici za Veliki rat, koji tvrdi da postoji podeljena krivica čitave Evrope. Istoričari oko Lajdingera smatraju da je Austrougarska dosledno išla putem vojne konfrontacije fiksirajući se posebno na jugoistočne susede. Arčibald Rajs, došavši u Srbiju 1914. kao neutralni posmatrač rata, bio je zaprepašćen zločinima Austrougara, i u svoj dnevnik beleži zločine – streljanja, uzimanja talaca i deportacije. („Beogradske bolnice su danas četiri puta bile bombardovane”, pisao je Rajs dodajući da Austrougarska „želi da izbriše čitav srpski narod”.) Ti zločini, kako je ukazao bečki list Prese, nisu bili nikada kažnjeni. Za sučeljavanje sa ratnim zločinima nije se našao nijedan pravi trenutak, te do toga nikada nije došlo, a izgovori su bili da Republika, koja je zamenila Dunavsku monarhiju, nije mogla da se krivi za zločine austrougarske vojske, a kasnije ni Druga Republika nije priznala zločine, kako ne bi nanela štetu carskom ugledu koji privlači turiste…

Verena Moric

Verena Moric, magistar i doktor nauka, rođena 1969. u Ajzenštatu, u austrijskoj pokrajini Gradišće, lektorka je na Univerzitetu u Beču, gde je studirala ruski jezik i istoriju. Autorka je brojnih studija i publiakcija na temu asutrijsko-ruskih odnosa, o uzrocima i posledicama Prvog svetskog rata, o ratnim zarobljenicima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Odlikovana je brojnim nagradama.


Volfram Dornik

Volfram Dornik, doktor nauka, rođen 1978. godine u Feldbahu, rukovodilac je Gradskog arhiva u Gracu. Dugogodišnji je naučni saradnik Instituta Ludvig Bolcman (2004–2015) i predavač na Univerzitetu u Gracu. Autor je brojnih publikacija o Prvom i Drugom svetskom ratu, o zarobljenicima u Prvom svetskom ratu i o Holokaustu u Drugom svetskom ratu.


Karin Mozer

Karin Mozer, magistar nauka, rođena 1974. u Beču, predavačica je na Univerzitetu u Beču, na Istorijskom institutu i na Instituttu za privrednu i socijalnu istoriju. Autorka je brojnih publikacija o razvoju austrijskog filma i kuratorka brojnih izložbi  na temu istorije filma u Austriji.


Hanes Lajdinger

Hanes Lajdinger, magistar i doktor nauka, rođen 1969. godine, opunomoćeni je predavač na Istorijskom institutu Univerziteta u Beču, pridruženi istraživač na Univerzitetu u Bernu i docent na univerzitetima u Salcburgu, Budimpešti i Nju Orleansu. Završio je studije arheologije i praistorije, a njegova disertacija bavi se začecima Kominterne. Autor je brojnih studija i publikacija o Velikom ratu i njegovim posledicama. Član je Komisije za spomenike austrijskog Saveznog ministarstva zemaljske odbrane i sporta. Dobitnik je velikog broja nagrada: Nagrada Belau Austrijske akademije nauka (2004), Nagrade grada Beča (2006), Godišnja nagrada Fondacije Teodor Kerner (2006), nagrade austrijskog Saveznog ministarstva za nauku i istraživački rad „Najbolja naučna knjiga 2013. godine” u kategoriji humanističkih, socijalnih i nauka o kulturnom razvoju.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Prljavi rat Habzburga”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.