Milunka Savić : Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti

Šifra proizvoda: 29317
Milunka Savić : Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti
Broj strana / Povez / Pismo:
265 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1045-1
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS, Udruženje potomaka ratnika 1912-1918

Cena: 1.350,00 din.Cena sa popustom: 1.080,00 din.

Nema na zalihama

Zajedničko izdanje sa Udruženjem potomaka ratnika 1912–1918.

Milunka Savić jedinstvena je u međunarodnim razmerama, po doprinosu odbrani svoje otadžbine u Balaknskim i Prvom svetskom ratu, od 1912. do 1918. Dobrovoljno je stala u stroj srpske regularne vojske, u mnogim bitkama bila bombaš i jurišnik, zadivljujuća po  snalažljivosti, smelosti i veštitni. Njen ratni skor su devet rana, dvanaest srpskih i stranih odlikovanja i čin narednika. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji se dodeljuje isključivo visokim oficirima. Svi su joj se divili, a ona je i dalje ostajala skromna, kakva je uvek bila.

Vidoje Golubović

Dr Vidoje Golubović je naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu. Pored širokog dijapazona naučnog istraživanja, posebno izučava kulturno-istorijsku baštinu i nasleđa Srbije i Beograda i radi na njenom predstavljanju javnosti kroz razne prigodne i turističke oblike.

Napisao je i objavio 15 knjiga, više od sto naučnih i stručnih radova iz različitih oblasti, urednik je više naučnih zbornika i autor nekoliko serijala o starom Beogradu. Predavač je u više naučnih i stručnih ustanova.


Novica Pešić

Novica Pešić novinar, publicista i urednik nedeljnog lista „Narodna armija”, zatim „Vojska”, a po prestanku službe urednik je „Dobrovoljačkog glasnika”, časopisa Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca i autor drugih izdanja iz opežnog izdavačkog programa te rodoljubive organizacije.

Autor je desetak istorijskih knjiga iz oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i mnogobrojnih publicističkih članaka u časopisima i novinama. Objavio je više feljtonskih istoriografskih članaka u dnevnom listu „Večernje novosti” i časopisu „Odbrana”.


Predrag Pavlović

Predrag Pavlović je dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije u nižoj i višoj vojnoj akademiji u Beogradu. Višegodišnji je načelnik Katedre za vojnu istoriju u Centru visokih vojnih škola JNA, profesor na Fakultetu Narodne odbrane na katedri za istoriju, saradnik i predavač po pozivu na drugim fakultetima u Srbiji.

Autor više objavljenih dela i udžbenika iz vojne istorije, zapaženih izložbi u Muzeju Toplice u Prokuplju, Vojnom muzeju u Beogradu muzejske postavke o stradanju srpskog naroda u topličkom i jablaničkom kraju posatvljene u selu Grgur.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Milunka Savić : Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.