Krvavi trag Velikog rata

Šifra proizvoda: 29313
Krvavi trag Velikog rata
Broj strana / Povez / Pismo:
240 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 13.5 × 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-1056-7
Godina izdavanja: 2016.
Izdavači / Suizdavači: Izdavačka kuća Prometej, RTS

Cena: 1.500,00 din.Cena sa popustom: 1.050,00 din.

Stotinu godina posle svršetka Prvog svetskog rata, širom sveta, pa i kod nas, opstaje mit o herojstvu sopstvenih armija. Civilne žrtve rata pominju se tek u kontekstu ili se prećutkuju. Njihova imena, njihov broj i njihove patnje samo su površno istražene i dokumentovane.

Broj civilnih žrtava na našim prostorima i u istočnoj Evropi,o kojima se na Zapadu ponovo raspravlja, kreće se od grotesknih austrijskih vojnih podataka o ukupno 1.931 pogubljenom i od pretpostavke da su saveznici Austrougara u ratu (kod nas su to bili bugarska vojska, bugarske i albanske komite) usmrtili nedefinisani broj žrtava.

 

Ova knjiga je napisana polazeći od saznanja da nijedno svedočanstvo zločina nije ubedljivije od dokaza o nedelima koja su za sobom ostavili počinioci. Njena osnovna građa su podaci i dokumenti iz austrijskih arhiva – vojna naređenja da se izvrše represalije i organizuju masakri i deportacije, kao i vojni izveštaji o paljenju sela, o streljanju, vešanju i bajonetiranju (pogubljenje bajonetom) talaca. Korišćeni su izvodi iz stenograma parlamentarnih rasprava u Austriji o ratnim zločinima i dokumenti Komisije i istražnih organa nadležnih za ratne zločine.

Knjiga je pisana i kao doprinos rasvetljavanju najtamnijeg poglavlja Velikog rata – zapostavljene činjenice da je taj rat pretvoren u konačni obračun između Germana i Slovena – sa ove i sa one strane austrougarskih granica i širom u Beču zacrtanih zona uticaja Habzburške monarhije – kako je to formulisao koautor ove knjige Hans Hautman, pionir među austrijskim istoričarima koji su ukazali na zapostavljenu i zaboravljenu dimenziju počinjenih zločina u Velikom ratu.

 

Miloš Kazimirović

 

U Beogradu, avgusta 2015,

Miloš Kazimirović

Miloš Kazimirović je novinar i publicista. Piše kao spoljnopolitički analitičar dnevnog lista „Politika”. Rođen je u Somboru 1953. godine. Školovao se u Novom Sadu, Beogradu, Beču i Hamburgu. Profesionalni je novinar od oktobra 1973. godine, kao reporter austrijske radio-televizije ORF, a od jeseni 1974. do proleća 1988. spoljnopolitički izveštač bečkog dnevnika „Arbajter cajtung”, jednog od najstarijih listova evropske socijaldemokratije. Pisao je članke i komentare za bečki „Kurir”, „Viner”, „Noje cajt” i „Klajne cajtung” u Gracu, analize i studije za „Cukunft”, časopis austrijske socijaldemokratije za teoretske diskusije o politici, kulturi i društvu. Pokretač je i izdavač stručnih časopisa, između ostalog i prvog fudbalskog nedeljnika u istoriji austrijske štampe – „Fusbal”, kao i „Hronoskopa”, prvog srpskog časopisa za ljubitelje sportova.


Hans Hautman

Hans Hautman, rođen 1943. godine u Beču, svrstava se u red istaknutih i pre svega odvažnih poznavalaca novije istorije u Austriji. Emiritirani profesor Univerziteta Johanes Kepler u Lincu i dugogodišnji predsedavajući Instituta za noviju istoriju u sklopu tog univerziteta, kao i predsedavajući austrijskog Društva za istraživanja istorije pravosuđa (1998–2007), Hautman je dao značajan doprinos razvoju novog, kritičkog odnosa mlađe generacije austrijskih istoriografa prema njihovoj sopstvenoj istoriji u Velikom ratu, odnosno i prema epohama pre i posle tog rata.Profesor Hautman autor je brojnih studija, koautor i izdavač dvadesetak naučnih publikacija o istoriji Austrougarske i republike Austrije, u skladu sa tematikom pomenutih specijalnosti.

Odlikovan je prestižnim nagradama za naučni rad. Dodeljena mu je Godišnja nagrada Fondacije Teodor Kerner (1973) i Državna nagrada Viktor Alder, za naučno istraživanje istorije radničkog pokreta (1988).

Budite prvi koji će napisati recenziju “Krvavi trag Velikog rata”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.