Гаврило Принцип – документи и сећања

Шифра производа: 29000
Гаврило Принцип – документи и сећања
Преузмите одломак:
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
10008 / Тврд / Ћирилица
Димензије: -
ИСБН: 978-86-515-0913-4
Година издавања: 2014.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 2.550,00 дин.Цена са попустом: 2.040,00 дин.

Текстови за ову књигу изабрани су према својој важности за истраживање личности Гаврила Принципа. У биографији Га-врила Принципа и историји Сарајевског атентата има питања која нису решена. Зато су одабрани и они искази у којима су исти догађаји приказани на различите начине.

Сви текстови снабдевени су кратким уводним белешкама и преузети без граматичких или стилских исправки. Њихов обим наметнуо је нужна скраћивања, при чему су изостављени само делови који се не односе непосредно на Принципа. Изостављања су обележена празним редом са три тачке.

У првом делу, под насловом „Млада Босна“, дати су мемоарски текстови младобосанаца који дају целовит поглед на Гаврила Принципа, Младу Босну и Сарајевски атентат. Они пружају добар увод у изворну грађу о Принципу, јер доносе сажету, основну хронолошку структуру догађаја, која читаоцу олакшава да прати и разуме остале изворе. У исто време, сами по себи, ти текстови су вредни историјски извори, јер у њима има много непосредних сећања на Гаврила Принципа. У другом делу, названом „Политички програм“, дати су програмски текстови два кључна идеолога Младе Босне, Владимира Гаћиновића и Димитрија Митриновића; та два документа имала су одсудан утицај на Гаврила Принципа. Део „Обљај, Тузла, Сарајево, Београд“ посвећен је животу Гаврила Принципа до атентата у Сарајеву 1914. године. Четврти, главни део, под насловом „Атентат, суђење и тамновање“ обухвата време између Сарајевског атентата и Принципове смрти у Терезину, као и преношење посмрт-них остатака Гаврила Принципа у Сарајево.

Приређивач изражава захвалност Милошу Војиновићу, Драги Мастиловићу и издавачу Зорану Колунџији, који су му помогли у избору текстова за ову књигу.

У Београду, на Видовдан 2014.

Милош Ковић

Милош Ковић

Будите први који ће написати рецензију “Гаврило Принцип – документи и сећања”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.