Парусија

Шифра производа: 29922
Парусија
Едицијe:
Број страна / Повез / Писмо:
222 / Тврд / Ћирилица
Димензије: 20 cm
ИСБН: 978-86-515-1411-4
Година издавања: 2018.
Издавач / Суиздавач: Издавачка кућа Прометеј

Цена: 900.00 RSDЦена са попустом: 720.00 RSD

Нема на залихама

Језик и речи Славице Гароње у роману Парусија, гласови испод папрати јесу лековити. Активиране су у њему (и њиме) оне најлепше народне језичке залихе, покренути меморијски вруци нашег големог лексичког блага. Предање и савременост ткају на једном разбоју, а то је повластица само оних даровитих писаца који имају своју тему, који добро познају свој народ, његов живот и културно-историјску повесницу… И – Парусија отпочиње, та велика паростосна служба – ехом гласова живих и гласова мртвих (нестао, оћеран) чији гласови нису мртви – на Други светски рат… Тај ехо је удвојен, јер он је и ехо старе-нове Ћераније и Ћеранића, ехо оне Колоне из јануара четрдесет друге (и доцније) и ове потоње, коловоза деведесет пете, када је бакина (дедина) стопа устопила унукову.

Двокњижјем о АркадијиАркађанима) Славица Гароња је отворила своју енциклопедију мртвих дарујући српској књижевности оно што није имала – ововековни наставак Књиге мртвих о жалосно скрајнутом (закрајинињеном) делу нашега народа, генетичком vis vitalis целокупног корпуса. Јер, само ће тако Сећање на невину ЖртвуСећање је продужени живот у вечност) бити могуће. И само ће тако српска литература и српски читалац коначно бити на путу свога дуго чеканог уцелињења.

Анђелко Анушић

Славица Гароња

Рођена 1957. у Београду. Све нивое студија (основне, магистарске, докторат) завршила на Филолошком факултету у Београду. Докторирала са темом: Мотиви и репертоар српске народне лирске и лирско-епске поезије Војне крајине и Славоније у записима 18. 19. и 20. века (2004). Професор универзитета и књижевница. Учествовала на више десетина научних конференција у земљи и иностранству и објавила преко 400 научних радова и чланака.

Бави се усменом књижевношћу (фолклористиком), књижевношћу Срба из Хрватске, књижевношћу коју пишу жене (родним студијама), књижевном критиком и белетристиком.

Предаје као ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Будите први који ће написати рецензију “Парусија”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Још нема коментара.