Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije

Šifra proizvoda: 29981
Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije
Edicije:
Broj strana / Povez / Pismo:
475 / Tvrd / Latinica
Dimenzije: 15 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-1454-2
Godina izdavanja: 2019.
Izdavač / Suizdavač: Izdavačka kuća Prometej

Cena: 900,00 дин.Cena sa popustom: 720,00 дин.

Istiniti događaji izvanredno napisani u formi romana!

Vođen tragom tri fotografije, Dragan Nikolić putuje u prošlost za svojom porodicom i otkriva neverovatne priče i događaje koji su se zaista desili a porodica većinu njih nije znala.

Kad je opasnost od Austrougara i Bugara 1915. zapretila Tekiji stanovnici ovog malog mesta krenuli su preko Dunava u zbeg. Turn Severin u Rumuniji bio je tada zbirno mesto za ugrožene iz Sipa, Kladušnice, Kladova, Petrovog sela i drugih mesta te se tu obreo i pradeda Konstantin Kosta Nikolić sa decom, starcima i žena iz Tekije. No, neprijatelj je napredovao i morali su dalje. Pomoć carske Rusije, koju su uživali, ubrzo je prestala jer je carevina ubrzo i sama bila ugrožena prvo ofanzivom Nemaca, a potom i Oktobarskom revolucijom, te moraju dalje, na istok. Dolaze u Elisavetgrad, potom nastavljaju do Samare, dalje kroz Sibiriju do kineskog grada Harbina gde su stigli u jesen 1918, a pred novu 1919. godinu obreli su se u Vladivostoku gde su ostali godinu dana da bi povratak u domovinu otpočeo tek u proleće 1920. godine Ali i to je bilo pravo putešestvije: preko Japana, pa Singapura u Indijski okean, a zatim preko Adena i Sueca do Dubrovnika, u novu državu. U Tekiju su stigli septembra 1920. godine.

Na ovom dugom i krvavom izbegličkom putu, na koji je iz Odese krenulo oko osam stotina izbeglica, ostali su brojni grobovi i duž transibirske magistrale kao i brojne za sva vremena neispričane i zaboravljene priče.

Ova knjiga je jedna od onih sa verodostojnim opisom brojnih neverovatnih događaja! – Zoran Kolundžija

Dragan Nikolić

Budite prvi koji će napisati recenziju “Od Tekije do Tekije: preko Rusije i Sibirije”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Još nema komentara.